Tolerancija i ljubav su motivi ovogodišnje Dečije nedelje

Tolerancija i ljubav su motivi ovogodišnje Dečije nedelje

08. oktobar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava

Dečija nedelja se u Srbobranu uvek obeležava na lep način sa većim brojem aktivnosti, a prva u nizu je i ove godine obilazak svih vrtića na teritoriji opštine Srbobran, od strane najviših predstavnika lokalne samouprave. Ove godine su u Dečijoj nedelji akcentovani tolerancija i ljubava, što su deca u zabavištima i iskazala na najlepši način.

Predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, je sa svojim bliskim saradnicima danas obišao svu decu, i tom prilikom su im podelili slatke poklončiće kao mali znak pažnje u nedelji koja je posvećena samo njima.

Predstavnicima Opštine se u ovom obilasku pridružila i direktorica Predškolske ustanove “Radost”, Biljana Bajić, te je ova prilika iskoriščena da se pri poseti svakom pojedinačnom objektu porazgovara i o svim onim stvarima koje je potrebno popraviti, dokupiti i unaprediti, kako bi nivo kvaliteta usluge konstantno bio održavan na visokom nivou. Debeljački je, nakon što je obišao sva zabavišta, bio zadovoljan viđenim, ali je i ocenio da uvek može bolje.

“Ne bežim od odgovornosti i znam da je potrebno stalno ulaganje, ali može se oceniti da je devet vrtića Predškolske ustanove ‘Radost’ zaista u dobrom stanju i da je nivo svega što smo obezbedili za našu decu, pre svega mislim na prostor koji svakodnevno koriste i na ono što im nude vaspitači, stvarno kvalitetan.

Posetu u okviru Dečije nedelje korisitimo da se bolje upoznamo sa stanjem u vrtićima, i zadovoljan sam onim što sam video i čuo. Imamo neke sitnice koje je potrebno uraditi, unaprediti, i time ćemo se baviti već u ovoj i u narednoj godini. Naša deca zaslužuju ovakav kvalitet i zato je važno da razgovaramo sa vaspitačima, sa rukovodstvom Predškolske ustanove, sa roditeljima, i da tako izađemo u susret potrebama i rešavamo sve što je potrebno”, na početku razgovora je istakao Radivoj Debeljački.

Tolerancija i ljubav su motivi ovogodišnje Dečije nedelje

Rekao je da ga posebno raduje činjenica, da je u ovoj godini upisan rekordan broj dece u vrtiće, više od 500 mališana, zbog čega se ubrzano i radi na tome da se izgradi još jedan objekat. Projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju i dogradnju “Plave kuće” u ulici Sonje Marinković (iza Policijske stanice) je spremna, kad se dobiju sredstva moći će da se krene u radove na osmom vrtiću u Srbobranu, a desetom u celoj opštini.

“Učinićemo sve da obezbedimo sredstva da u narednoj godini započnemo radove. Otvaranje novog vrtića doneće nam da vrlo brzo nemamo liste čekanja za upis u vrtić. Ako pitate roditelje, kojima je dete kod kuće jer nije upisalo vrtić, za njih je to najveći mogući problem. Ipak, moramo priznati, ako pogledamo situaciju u drugim lokalnim samoupravama, kod nas je broj dece koja nisu upisana u vrtić znatno manji, tako da mora da postoji mala tolerancija. Bez obzira na sve, mi postavljamo visoke standarde i ciljeve, a to je da nemamo listu čekanja na teritoriji naše opštine, to ćemo dobiti sa još jednim objektom. Izgradnja tog vrtića će biti najvažniji projekat u narednoj godini, objekat u kom će biti smeštene jaslice, deca najmlađeg uzrsta u PU ‘Radost’.

Važno je napomenuti da se trenutno izvode radovi u centralnom zabavištu, u ulici Jovana Popovića. Predškolska ustanova sa Opštinom Srbobran, i zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine realizuje projekat rekonstrukcije kotlarnice. Tamo je bio jedan kotao star više decenija, koji se sad menja, zapravo mi svake godine imamo takva ulaganja kroz različite projekte, kako bi nivo usluge u našim objektima uvek bio na zadovoljavajućem nivou, pre svega zbog bezbednosti dece i zaposlenih u ustanovi. Tako će se raditi i u narednim godinama, jer je najvažnije da roditelji, naši sugrađani, budu zadovoljni i da osete da sa naše strane imaju podršku. Na taj način radimo i na pronatalitetnoj politici. Mnogo je važno da roditelji imaju vremena za sebe, za svoje radne i druge obaveze, a da pri tom ne brinu za svoju deca, jer znaju da su ona zbrinuta na lepom mestu, gde se igraju sa vršnjacima”, rekao je tokom obilaska Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Tolerancija i ljubav su motivi ovogodišnje Dečije nedelje

Tokom obilaska, gosti iz Opštine su u vrtićima dočekivani s pesmom, zabavištanci su im se pohvalili znanjem koje su usvojili o temi – tolerancija, a ljubav i tolerancija su obojili celu Dečiju nedelju. Mudri predškolci su imali brojna pitanja za predsednika, a nekim od vrtića su mališani na primljene poklone uzvratili, takođe poklonima. Sve ukupno odličan početak Dečije nedelje i još bolji uvod u ono što sledi sutra – Dečija olimpijada.

Facebook Komentari