Dečija olimpijada 2024 promoviše drugarstvo, rivalstvo i toleranciju

Dečija olimpijada 2024 promoviše drugarstvo, rivalstvo i toleranciju

09. oktobar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, Škola, Sport, udruženje, Zabava

Radost, graja i neizmerna želja đaka da svojim školama donesu pregršt medalja, odagnali su kišne oblake koji su jutros natkrilili igralište Naša priča u Srbobranu, tako da je Dečija olimpijada 2024 održana u punom kapacitetu na zadovoljstvo svih.

Sam početak nije obećavao, kiša jeste naterala organizatore, Mesnu zajednicu Srbobran i UG “Naša priča”, da pomere svečanu ceremoniju otvaranja igara za nekih 2 sata, ali je sve nakon intoniranja himni “Bože pravde” i “Dečija olimpijada”, bilo uobičajeno savršeno.

U ime pokrovitelja manifestacije Dečija olimpijada 2024, učesnicima iz sve četiri osnovne škole okupljenim na fudbalskom terenu u Novom naselju, se obratio predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački. Isto su učinili i predstavnici viših instanci vlasti, koje su pružile podršku ovoj manifestaciji, a to su Radoš Pejović, državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, kao i Dane Basta, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, koji je proglasio manifestaciju Dečija olimpijada 2024 – otvorenom.

“Veoma je važno da imamo veliki broj sportskih aktivnosti, a ovo je jedna od najpopularnijih i najmasovnijih kod nas. Pre svega zbog dece, zbog mogućnosti da se zdravo razvijaju i rastu. Ovo je prilika da promovišemo ne samo sport već i zdrav način života, drugarstvo, rivalstvo, toleranciju. Mislim da ovom manifestacijom sve to postižemo i ona lagano postaje tradicionalna. Po četvrti je put organizujemo na ovom mestu, rastemo iz godine u godinu, broj sportskih aktivnosti sve je veći, broj učesnika takođe, i verujem da uvek ima prostora za napredak. Trudimo se da mladima obezbedimo sve uslove za kvalitetan razvoj u našoj sredini, da imaju ono što imaju i mladi u velikim gradovima, od predškolskog i školskog obrazovanja, ponude sportskih klubova i svih drugih vrsta aktivnosti i usluga. Želimo da budemo podrška roditeljima u podizanju dece, a formula za uspeh leži u razgovoru sa svima i reagovanju na potrebe građana”, rekao je Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, pred brojnim novinarima koji su došli da iz jednog malog mesta sa juga Bačke pošalju lepe slike širom Srbije.

Ništa manje lepe reči, da opiše Dečiju olimpijadu, nije upotrebio ni sekretar Dane Basta, koji ovu manifestaciju redovno posećuje. “Ovo je stvarno fantastična manifestacija i Srbobran zaslužuje sve pohvale. Sa zadovoljstvom podržavamo Dečiju olimpijadu već četvrti put, jer je jako bitno da se što više dece uključi u sport. Ovakve manifestacije daju im priliku da se opredele za neki od sportova, a koji god da odaberu učiniće pravu stvar. Važno je da vole ono što rade, bavljenje sportom pobuđuje radost, a ona svakako krasi današnje dešavanje u Srbobranu”, poručio je Dane Basta, koji je svoj radni dan nastavio obilaskom Velike sportske sale CST-a, gde je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, zajednički sa Opštinom Srbobran, uložio 14 miliona dinara.

Radoš Pejović, državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, izrazio je podršku manifestaciji i svim drugim sličnim dešavanjima koja u prvi plan stavljaju decu, jer se time doprinosi pronatalitetnoj politici, koja jeste u vrhu prioriteta Vlade Republike Srbije.

Učenici od prvog do osmog razreda iz Osnovnih škola: “Vuk Karadžić” Srbobran, “Momčilo Tapavica” Nadalj, “Jovan Jovanović Zmaj” Srbobran, i “Petar Drapšin” Turija, njih oko 850, učestvovali su u raznim sportskim disciplinama. Za učenike nižih razreda je i ovog puta bio namenjen poligon svestranosti, ali i ispit snage ekipe u nadvlačenju konopca, kao i preciznosti u šutiranju na mali koš.

Dečija olimpijada 2024 promoviše drugarstvo, rivalstvo i toleranciju

Oni malo stariji su se nadmetali u fudbalu, basketu, odbojci na travi i pesku, šahu, i naravno u atletici koja je nudila nekoliko disciplina. Dodela medalja za sve zaslužne pojedince i ekipe, trajala je dva sata neprekidno, bio je to svojevrsni defile radosti na centralnoj bini. Zlatne, srebrne i bronzane medalje su na velikom olimpijskom podijumu uručivali predstavnici organizatora, a brojna publika je klicala osvajačima istih. Za neke od njih bilo je to prvo veliko priznanje u životu, te je za očekivati da će ih ovo inspirisati da ulože mnogo truda, kako bi došli do drugih značajnijih podijuma i još takve radosti u budućnosti.

Mnogo više foto utisaka sa Dečije olimpijade možete pronaći u facebook galeriji Srbobran Danas.

Facebook Komentari