Hor "Sveti Serafim Sarovski" održao koncert u pravoslavnom hramupravoslavnom hramu

Hor “Sveti Serafim Sarovski” održao koncert u pravoslavnom hramu

11. jul 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva, Kultura

Hram Srpske pravoslavne crkve u Srbobranu je juče, nakon večernje službe, bio mesto održavanja zanimljivog koncerta. Hor “Sveti Serafim Sarovski” iz Zrenjanina je imao nastup koji je zadivio sve prisutne Srbobrance.

Srpski muški hor “Sveti Serafim Sarovski” je osnovan 1995. godine, čine ga profesionalni pevači, i neguje crkvenu muziku, kako srpsku tako i bratskih pravoslavnih naroda, ali ovaj sastav ume i da iznenadi interpretacijom pesama modernog vremena. Baš je to i ostavilo veliki utisak na publiku u Srbobranu, izvođenje kompozivija popularnih nota, koje su u posebnom aranžmanu i pod svodom hrama “Bogojavljenja Gospodnjeg” zvučale potpuno drugačije, poznato ali ipak novo.

“Šteta je što je ovaj vreli letnji dan uticao na to da ne bude više posetilaca u hramu, jer ova grupa umetnika zavređuje da se čuje. Oduševili su nas sve, kao što to uostalom čine gde god da se pojave”, izneo je svoju impresiju nastupom starešina srbobranske crkve, sveštenik Srboljub Srdić, i nastavio.

“Hor čine jedni od najkvalitetnijih muških glasova u našoj zemlji, zato i jeste velika radost, melem za dušu i raj za uši, bilo je slušati ih večeras. Nastup je deo naših tradicionalnih svečanosti koje održavamo pred naše zavetne patrone Svete apostole Petra i Pavla. Trudimo se zaista, da svake godine našim Srbobrancima predstavimo što kvalitetnije goste, želeći tako da, bar u nekoj meri, povratimo staru slavu kulturnog i duhovnog života, kako se bar priča da je nekada bilo u Srbobranu”, objasnio je otac Srboljub, i zahvalio se eminentnim gostima što su i pored doba godišnjih odmora pronašli vremena i imali želju da nastupe u Srbobranu.

Hor "Serafim Sarovski" održao koncert u pravoslavnom hramu

I zaista je reč o horu koji predstavlja sam vrh umetnosti koju baštini, sve pevači angažovani na akademiji umetnosti, novosadskoj i beogradskoj operi, svojim koncertima već treću deceniju pune dvorane po Evropi, a ne manjka im ni priznanja za predan i kvalitetan rad.

Još je Balašević govorio da je publika u njegovom Srbobranu najtvrđa, ipak, večernji nastup hora “Serafim Sarovski” je dobijao duge i glasne aplauze, što je, kako ocenjuje maestro Božidar Crnjanski, pokazatelj da su slušaoci zadovoljni.

Hor "Serafim Sarovski" održao koncert u pravoslavnom hramu

“Mi smo poslednji put ovde pevali pre više od petnaestak godina na svetoj liturgiji, i danas je bila prilika da Srbobranci čuju jedan poseban izbor iz našeg repertoara koji je naravno mnogo veći, ali smo eto uspeli u ovih sat vremena da prikažemo i duhovni program, što je naše glavno obeležije jer ipak smo crkveni hor. Osim toga, pevali smo kompozicije koje su pisane za nas, to su aranžmani patriotskih pesama, duhovnih, varoških ili čak obrada pesama iz filmova, kao i ono što uvek uvrstimo u naš program, a to su ruske narodne pesme.

Zaista smo veoma zadovoljni večerašnjim koncertom, zahvaljujemo se organizatoru na pozivu, a posebno nam je drago što je koncert održan u samom hramu. To je dalo pesmama duhovnu toplinu, hram je ipak akustično mnogo inspirativniji nego bilo koji drugi prostor, a i mnogo je prijatnije unutra nego napolju po ovom vrelom danu”, kazao je dirigent Crnjanski.

Hor "Serafim Sarovski" održao koncert u pravoslavnom hramu

“Bila je tako lepa”, “Vratiće se rode” i “Neko sasvim treći” su kompozicije koje su za publiku bile neočekivane, samim tim su izazvale veliko oduševljenje. Njih je aranžirao sam Božidar Crnjanski, smatrajući da će one ukoliko im se unese toplina i boja crkvenog hora, doneti poseban doživlja, I bio je u pravu, te pesme razbijaju monotoniju, iako prelepih, crkvenih pesama, zajedno čineći koncert drugačijim i boljim.

Hor "Serafim Sarovski" održao koncert u pravoslavnom hramu

Koncertu su prethodila još dva dešavanja u organizaciji Crkvene opštine Srbobran, sve kao najava 12. jula i Petrovdana u Srbobranu. U ponedeljak, 8. jula, je takođe u hramu, protojerej-stavrofor Jovan Milanović, rektor Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, održao značajno i posećeno predavanje sa temom „Podvig apostola – temelj vere pravoslavne”. Dan kasnije, u dvorištu crkve, organizovana je izložba dečijih radova koje je inspirisao upravo hram “Bogojavljenja Gospodnjeg”. Konkurs je okupio veliki broj mališana, a proglašeni su i najbolji radovi.

Facebook Komentari