Skupština izglasala vršioce izvršne vlast

Skupština izglasala vršioce izvršne vlast

10. jul 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupština opštine Srbobran je verifikovala mandate novih odbornika izabranih na lokalnim izborima 2. juna. Svečanom prilikom formirani su novi organi zakonodavne i izvršne vlasti, čime je Skupština i izabrani funkcioneri započeli novi četvorogodišnji mandat.

Najstariji odbornik Ljubica Alargić i najmlađi odbornik Dušan Mihajlović predsedavali su sednicom do izbora novog predsednika SO. Od danas Skupština opštine Srbobran na mestu predsedavajućeg ima Radivoja Paroškog, koji je izabran velikom većinom glasova, dok je Milena Alargić postala zamenica predsednika SO, a Tatjana Simin sekretar lokalnog parlamenta.

Skupština izglasala vršioce izvršne vlast

Na funkciju predsednika Opštine Srbobran, Skupština je izabrala Radivoja Debeljačkog, uz podršku lista “Aleksandar Vučić – Srbobran sutra” i “Savez vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor”. Vladimir Šarčev imenovan je za njegovog zamenika.

Novi članovi Opštinskog veća su:

  • Dejana Aleksijević, zadužena za lokalni razvoj, saradnju sa udruženjima i rodnu ravnopravnost,
  • Jovica Andrić, zadužen za sport, omladinu i turizam,
  • Stefan Z. Mladenović, zadužen za socijalnu zaštitu i odnose sa verskim zajednicama i nacionalnim manjinama,
  • Ljiljana Plazačić, zadužena za obrazovanje i društvenu brigu o deci,
  • Beata Sabadoš Fodor, zadužena za kulturu i informisanje.

Kristijan Kočiš izabran je za pomoćnika predsednika Opštine Srbobran za oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Uz zakletve koje su položili odbornici i birani funkcioneri, novom sazivu nakon izbora obratio se i Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran. “Skupština, njene poštovne odbornice i odbornici, članovi Opštinskog veća, direktori javnih preduzeća i ustanova, dragi gosti svečane, konstitutivne sednice, ukazana mi je velika čast ali i odgovornost da još jednom, zahvaljujući velikoj istorijskoj podršci građana koaliciji ‘Aleksandar Vučić – Srbobran sutra’, dobijem priliku da nastavim svoje zalaganje za lokalnu zajednicu koju neizmerno volim i kojom se ponosim.

Zbog toga je veoma važno da kao glavni zadatak pred sebe ponovo postavimo interese svih naših građana i time doprinesemo da naš Srbobran, naša Turija i naš Nadalj budu još lepša i bolja mesta za život. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem je da će razgovor i briga o našim sugrađanima biti prioritetna i najvažnija smernica koju ćemo imati u radu. Na krilima velike podrške, danas se potvrđuje i nastavlja kontinuitet daljeg razvoja i projekata koji za krajnji cilj imaju pozicioniranje naše Opštine na mesto koje zaslužuje, opštine prepune istorije i tradicije kojom se dičimo, ali i lokalne samouprave budućnosti koja se ogleda, pre svega, u dobrim ljudima spremim na rad, predanost, na lokal patriotizam koji mora da bude odlika i izvršne vlasti koja se danas formira.

U prethodnom periodu ostavarili smo većinu zacrtanih ciljeva i projekata, u dobroj meri poboljšali infrastrukturu kroz veliki broj rekonstruisanih ulica, ulaganjima u sisteme za vodosnabdevanje, sportske terene i igrališta, ulaganjima u škole i vrtiće, pešačke staze i druge važne projekte koji su, svakako, poboljšali uslove života naših sugrađana, što je i osnovni zadatak svake odgovorne politike koja se sprovodi. Vodili smo računa i o zdravstvenoj zaštiti naših sugrađana, a to se najbolje ogleda kroz velika ulaganja u medicinsku opremu i stručni kadar u Domu zdravlja, ali i o mladima i deci kroz razne vrste podrške. Posebno se ponosimo merama kojima podstičemo rađanja i brigom o porodici, koja je osnova i stub svakog društva. Ono što je svakako velika promena u našoj lokalnoj sredini je dinamičnija privredna aktivnost koja se ogleda u sve većem broju novootvorenih radnih mesta, ali i u interesovanju privrednika da dalje nastave ulaganja u našu sredinu. Dobrom utisku o našim mestima doprinele su i različite turističke, kulturne i gastronomske manifestacije, koje su podignute na viši nivo kakav i zaslužuje opština sa dugom i bogatom tradicijom i istorijom. Neizostavni deo toga je poljoprivreda, kao najvažnija privredna grana i zbog toga je od suštinskog značaja da povećamo mogućnost navodnjavanja našeg zemljišta, gde velika očekivanja imamo i od projekta stvaranja veštačke akumulacije na reci Krivaji i spajanja sa Velikim bačkim kanalom.

U godinama koje su pred nama, vreme je da još više ‘zasučemo rukave’ i nastavimo dalji razvoj, posebno završetkom kapitalnih projekata koji su u toku. To se, pre svega, odnosi na novi Dom kulture, Trg slobode, ali i na nekoliko investicija koje se realizuju kroz privatna ulaganja, kao što je izgradnja banjskog kompleksta i rekonstrukcije hotela u Srbobranu, te izgradnjom nove velike fabrike u industrijskoj zoni, što će rezultirati otvaranjem novih radnih mesta. Na tome svakako ne treba stati, s toga je u toku izrada urbanističkih planova za novu industrijsku zonu prema autoputu, jer naše mesto pored te važne saobraćajnice, u narednim godinama dobija još jedan autoput koji spaja mađarsku i rumunsku granicu. Za nas će taj put predstavljati i obilaznicu oko naselja koja će izmestiti sav tranzitan saobraćaj iz naših mesta. Do završetka ovog projekta, Srbobran mara da nastavi sa ulaganjima. U toku je izrada novog pijačnog platoa u nastavku postojeće pijace u Srbobranu, dok će na mestu stare za nekoliko dana biti započeti radovi na izgradnji modernog tržnog centra, još jedne velike privatne investicije koja će zaposliti 40 naših sugrađana. Sve su ovo jasni znaci da opština Srbobran ide napred i da postaje interesantnija za različite vrste ulaganja, što će u velikoj meri uticati i na razvoj naše lokalne samouprave. Pred nama su veliki izazovi od kojih ne bežimo, naprotiv, ući ćemo u koštac sa njima i boriti se da obezbedimo finansiranje, pre svega, kapitalnih projekata koji suštinski utiču na poboljšanje uslova života. Tu prevashodno mislim na početak izgradnje nove kanalizacine mreže i prečistača za otpadne vode, zatim na fabriku vode u Srbobranu, pešačko-biciklinstičku staza u Nadalju, kružni tok kod Katoličke crkve u Srbobranu, Dom kulture u Turiji. Već početkom naredne godine očekujem da započnemo veliku rekonstrukciju ulica u Srbobranu, a ono što je postala nova realnost našeg mesta je potreba za novim vrtićem u Srbobranu, koji je postao neophodan nakon uvođenja najmlađe, jaslene grupe u našu predškolsku ustanovu.

Za kraj želim da se zahvalim svim mojim sugrađanima i saradnicima koji su na bilo koji način učestvovali i dali svoj doprinos da naša mesta napreduju. Želim da poručim da su moja vrata uvek otvorena za svaku vrstu sugestije, predloga pa i konstruktivne kritike, što će, svakako, doprineti da svi zajedno, bez obzira na razlike, unapredimo uslove života svih naših građana. Živeli Srbobran, Turija i Nadalj”, zakoračivši u novi mandat rekao je Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Skupština izglasala vršioce izvršne vlast

Skupština opštine Srbobran sačinjena je u novom sazivu od sledećih odborničkih grupa:

  • Aleksandar Vučić – Srbobran sutra – 20 odborničkih mandata
  • Savez vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor – dva odbornička mandata
  • GG Oslobodimo Srbobran – četiri odbornička mandata
  • GG za Srbobran, Turiju i Nadalj – Novi DSS – dva odbornička mandata.
Facebook Komentari