Žetvene svečanosti u Srbobranu 27. put

Žetvene svečanosti u Srbobranu 27. put

07. jul 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Poljoprivreda

Prvog dana najveće manifestacije u godini, kad je opština Srbobran u pitanju, “Petrovdanski dani“, održane su tradicionalne “Žetvene svečanosti”, program koji priprema Klub za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine.

“XXVII Žetvene svečanosti” se održavaju kako bi se sprečilo da iz svesti naroda iščeznu romantična sećanja na tradicionalnu žetvu, gotovo magičan deo kulture i istorije. Žetva je predstavljala radost jer je bogat rod na poljima garantovao da neće biti gladi u narednoj godini.

Običaji vezani za ove najvažnije poljske radove u snažno su utkani u tradiciju Mađara u Vojvodini, prvi otkos je okupio ljude, takmičare u veštini košenja žita, a Klub za negovanje tradicije se potrudio da nošnjama, hranom i brojnim drugim detaljima dočara posetiocima manifestacije kako je to bilo nekad.

Podrška lokalne samouprave za održavanje “Žetvenih svečanosti” nije i neće izostati, u svom govoru je istakla Milena Alargić, predsednica SO Srbobran. “Svi KUD-ovi i kulturna društva u opštini Srbobran oduvek imaju i uvek će imati podršku lokalne samouprave, jer znamo koliki značaj za naše građane ima njihovo delovanje. Sa ponosom ističem da naša zajednica živi u slozi i skladno, a ‘Žetvene svečanosti’ su mesto gde se uvek dobro družimo i promovišemo zajedništvo. One pokazuju kako umemo da napravimo lepu atmosferu, kako znamo da čuvamo običaje i svima verno prikažemo kako je to izgledalo pre sto i više godina. Posebno me raduje kada vidim da ‘Žetvenim svečanostima’ prisustvuje veliki broj dece, imamo kome da prenesemo ono što čuvamo, nasleđe iz prošlosti koje ne sme biti zaboravljeno”, kazala je Milena Alargić.

Takmičile su se ekipe iz cele Vojvodine, a ocenjivala se tehnika rada, žetelački doručak, stari alati kojih je sve manje, kao i tradicionalna odeća žetelaca. Žetvene svečanosti obeležilo je i osveštavanje hleba i pogače, od nove pšenice, i to na dobrobit žetelaca, grada i cele zajednice, koje su zajedno izveli sveštenici katoličke i pravoslavne crkve.

Deca su tokom dana uživala u raznim igrama. U kulturnom programu, uz tri grupe Kluba za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine, učestvovali su i članovi KUD-a “Bard”, KUD-a “Aranj Janoš” i Srbobrnski tamburaši.

Podrška je stigla i od Društva za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug”, koje je svim zainteresovanim nudilo usluge brze kontrole.

Žetvene svečanosti u Srbobranu 27. put

Pored predsednice SO, tradicionalnoj manifestaciji prisustvovali su Žužana Matko, pomoćnica pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, dr Ferenc Bagi, član Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice, Beata Fodor Sabadoš i Kristijan Kočiš, članovi Opštinskog veća, kao i Nandor Brašnjo, predsednik OO SVM.

Facebook Komentari