Klub za negovanje tradicije priredio izložbu

Klub za negovanje tradicije priredio izložbu

11. jun 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Izložba ručnih radova priređena je u Galeriji Doma kulture Srbobran 10. juna 2024. godine, kao deo projekta „aSzakkör“, koji je sproveo Klub za negovanje tradicije i kulture svih naroda i narodnosti Vojvodine.

Izložbu je otvorio Dejan Korceba, direktor Ustanove kulture Srbobran, poželevši dobrodošlicu prisutnima. “Izuzetno mi je drago kada kulturno-umetnička društva iz Srbobrana pokažu da Dom kulture vide kao svoju krovnu instituciju. Mi i jesmo tu za sva udruženja bilo da su srpska, mađarska ili romska, za sve ono što nam je neophodno da se pokaže, bilo da su to ručni radovi, ples ili pesma, sve ono što određuje našu kulturu i tradiciju”, rekao je Dejan Korceba, te pozvao okupljene da poslušaju nastup hora “Borotka”, koji baštini Klub za negovanje tradicije i kulture svih naroda i narodnosti Vojvodine.

Udruženje za obrazovanje odraslih “FERHA“ iz Kanjiže je u saradnji sa Nacionalnim Institutom za kulturu iz Mađarske 2021. godine pokrenula obuku za izradu ručnih radova i proizvoda domaće radinosti. Obuka je organizovana za sve vrste rukotvorina u opštinama i naseljima širom Vojvodine. Od pre tri godine je proširena na 14 vrsta rukotvorina, taj broj je do danas premašio 20, a organizovana je i u Srbobranu i to u okviru Kluba ljubitelja ručnih radova i u Kluba za negovanje tradicija i običaja, koje ima sedište na Begluku.

Rad je počeo u septembru poršle godine i obuhvatio je po pet polaznika iz svake struke, koji su izradu rukotvorina učili uz onlajn prikaz, te je besplatno obezbeđen odgovarajući alat i materijal. “Unutar kluba organizovane su male grupe od po pet zainteresovanih za rad domaće radinosti, u kojima smo naučili ono što su naše bake i naše majke nekada radile, a mi smo nekako zaboravili na to. Od ponuđenih ručnih radova i radinosti smo ove godine izabrali četiri i to: izlivanje i izrada sveća raznih oblika i veličina, zatim izrada i ukrašavanje medenjaka, narukvice i ogrlice od perli i privezaka, kao i vez na razne materijale. Sav materijal kao i video prikaz izrade predmeta nam je obezedio ‘FERHA’ iz Kanjiže pod jednim uslovom, a to je da radove, koji su nastali tokom sezone, izložimo u javnosti. Nastalo je oko 500 raznih predmeta, a svako za sebe može zadržati što je izradio za vreme trajanja obuke. Sve ovo može se videti na izložbi“, objasnila je Angela Robotka, predsednica Kluba za negovanje tradicije.

Izložba je otvorena za posetioce do petka, 14. juna, radnim danima od 8:00 do 15:00 časova.

Facebook Komentari