Publika je uživala u Kulturnom mozaiku

12. jun 2023.

Kategorija: Kultura, Zabava

Program pod nazivom “Kulturni mozaik Kluba za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine”, predstavljen je sinoć publici u Srbobranu i to na dve lokacije. Prvo je u Malom pozorištu održan koncertni nastup, a zatim je u Galeriji Doma kulture predstavljenja izložba, naravno, sve obojeno tradicionalnim motivima.

Udruženje za sobom ima uzbudljivu godinu, i upravo je sa željom da to podele sa svojim prijateljima i poštovaocima, članovi udruženja su odlučili da pokažu šta se sve radilo u tom periodu. U izložbenom prostoru Doma kulture, u saradnji sa kojim je sve navedeno i pripremano, predstavljene su rukotvorine sa izložbe “ASzakkör 2022”. Pustovanje vune, kvilovanje, pletenje korpi, nizanje perli, vez i ukrašavanje medenjaka neki su od zanatskih eksponata sa kojima je udruženje učestvovalo u inicijativi Mađarskog Nacionalnog Instituta za Kulturu, koji je pozvao dijasporu da dođe u maticu Mađarsku i tamo predstavi svoja umeća.

Veče posvećeno kulturi i tradiciji Panonske nizije, otvorio je Dejan Korceba, direktor Doma Kulture u Srbobranu.

“U ime ustanove kulture koju vodim, želim da se zahvalim Klubu za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine, na višedecenijskoj saradnji. Još od osnivanja kluba 1997. godine ostvaraje se ta saradnja, bilo da se Klub uključuje u manifestacije koje organizuje Dom kulture, ili obrnuto, saradnja je uvek bila na opštu korist i zadovoljstvo. Iskreno se nadam da ćemo sa takvom praksom nastaviti i dalje, sa naše strane Klub će uvek imati punu podršku”, rekao je Korceba, posebno ističući da je zadivljen obimom i raznovrsnošću celokupnog rada i opusa koji su sekcije predstavile.

Nastupi u Malm pozorištu nizali su se u sali ispunjenom publikom, od najmlađih izvođača igara, pesama i muzike, pa sve do onih sa veteranskim stažom na podijumu. Članovi kluba kažu, kako su ponosni što su uobičajenim entuzijazmom i istrajnošću, uprkos sve manjim finansijskim mogućnostima, uspeli da održe, pa i prošire članstvo saveza. Zahvalnost upućuju svima koji su upornim, nesebičnim radom, pa i finansijski, podržali rad udruženja.

Grupa “Galariš” je imala muzički nastup sa citrama, a mogle su se čuti pesme sa teritorije Južne Velike ravnice. Nedavno su učestvovali na takmičenju narodne muzike i narodnih igara KNV, gde su osvojili specijalnu nagradu, nastupali su i na takmičenju Zlatna Citra, gde su osvojili zlatnu ocenu. Nastupom je doprinela i grupa “Liliomfi”, izvodeći predstavu Ludas Matyi: Variáció a Ludas- történetekre, adaptacija mađarske priče Ludas Matyi. Članovi “Ženskog Hora Čaloganj” su odpevali svadbene pesme iz Bačke, zapevao je i mlađi hor “Boroka”, dok se Folklorna grupa “Kalala” predstavila novim koreografijama. Folklorna grupa “Lángocska” je prikazala narodne igre, plesove Mezefelda.

Facebook Komentari