Srbobranska kotlićijada održana 11. put

Srbobranska kotlićijada održana 11. put

10. jun 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

XI Srbobranska kotlićijada stavila je stručni žiri u nezavidnu poziciju, kako su i sami rekli, nije bilo lako izabrati najbolji gulaš među 42 odlično skuvana.

Drugi dan za redom su se u Srbobranu okupili najbolji lokalni amaterski kuvari, kao i gosti iz okoline, kako bi “ukrstili” varjače i uporedili svoja umeća u pripremi kotlića. U subotu je održano III Takmičenje u kuvanju riblje čorbe, a u nedelju XI Srbobranska kotlićijada gde su se pripremali svinjski i ovčiji gulaš.

Skup u nedelju, 9. juna 2024. godine, je bio na dobro poznatoj lokaciji, pokraj hipodroma KK “Vranac”, i okupio je na stotine posvećenih gurmana. Vatre su raspaljene oko 15.00 časova, kad je bilo najtoplije, kao da se oscenjuje i ispit izdržljivosti kuvara, a ne samo boja, ukus, miris i stanje mesa u kotliću.

Pored brojnih ekipa iz Srbobrana i Vojvodine uopšte, bilo je i onih koji su došli iz Beograda, pa čak i iz Mađarske, što je manifestaciji, kao i prošle godine, dalo međunarodni karakter, samim tim i prestiž. Iako je pred nezavisni stručni žiri stavljeno 42 uzorka kuvanog gulaša, treba napomenuti da nije bilo toliko ekipa. Učestvovalo ih je 39, ali su neki izabrali da se oprobaju u obe konkurencije takmičenja, pa je skuvano 25 sa svinjskim mesom i 16 sa ovčijim, a bio je i jedan sa srnećim mesom, koji nije ušao u konkurenciju za nagrade, već je samo ocenjen.

Srbobranska kotlićijada održana 11. put

Udruženje “Citadela” Srbobran, kao organizator manifestacije Srbobranska kotlićijada, odnosno članovi i simpatizeri, potrudili su se da i ovogodišnje izdanje bude zanimljivo posetiocima: živa muzika, slatki specijaliteti, brojne tradicionalne igre za decu, ali i odrasle, upotpunili su ambijent i učinili skup zanimljivijim.

Dodeljene si i nagrade za:

Najlepši šator:

  1. mesto – ekipa Horgoš
  2. mesto – ekipa Torda
  3. nesto – ekipa Zaboš.

Najbolji kotlići sa ovčetinom:

  1. mesto – ekipa Đomaenrod (Gyömaendrőd) iz Mađarske
  2. mesto – SVM – ženski forum
  3. mesto – ekipa Sluka.

Najbolji kotlići sa svinjetinom:

  1. mesto – ekipa Proleće
  2. mesto ekipa Kumovi
  3. mesto ekipa Merak.

Ukupno najbolja ekipa u kuvanju je Čađavi kotlić iz Horgoša.

Na takmičenju su posebna kategorija bile ekipe učenika iz osnovnih škola:

  1. mesto – ekipa Ajgir
  2. mesto – ekipa Pobednici (Gyoztesek)
  3. mesto – ekipa Szenttamasi csibeszek.
Facebook Komentari