Olimpijski dan škole u Nadalju

Olimpijski dan škole u Nadalju

14. maj 2024.

Mesto: Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: atletika, Deca, Škola, Sport

U okviru projekta „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost“, koji Olimpijski komitet Srbije (OKS) sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Osnovna škola “Žarko Zrenjanin Uča” je sprovela niz aktivnosti među kojima je i sportski Olimpijski dan.

Prvo se radilo na promociji projekta i olimpizma uopšte, učenici škole su to činili na “Zmajevom festivalu nauke” u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Srbobranu, edukujući svoje vršnjake i govoreći im o istorijskom značaju ove sportske manifestacije, budući da je Momčilo Tapavica iz Nadalja bio učesnik Prvih olimpijskih igara 1896. u Atini i osvajač 3. mesta u tenisu.

Učenici koji su učestvovali na “Zmajevom festivalu nauke” su u svojoj školi, na času istorije, takođe održali predavanje o istoriji Olimpijskih igara, koje se ove godine održavaju po 33. put, a domaćin je glavni grad Francuske – Pariz. Učenicima 6. razreda je, na ČOS-u, održano predavanje o fer pleju u sportu.

Jedna od aktivnosti je svakako bila i Olimpijski dan održan na stadionu Fudbalskog kluba “Napredak” u ponedeljak, 13. maja 2024. godine, gde su predstavljene četiri atletske discipline u kojima su učestvovali svi učenici škole u Nadalju.

Olimpijski dan škole u Nadalju

Nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja Zoran Mijić, nam je pojasnio deo projekta koji pokriva ovaj sportski dan. “Kako bismo kod dece promovisali vrednosti kao što su prijateljstvo, izuzetnost, poštovanje i negovanje Olimpijskih vrednosti i sportskog duha, odlučili smo da ih uključimo u četiri atletske discipline. Izabrali smo da za učenike starijih razreda to budu: sprint na 100 metara, bacanje kugle, zatim bacanje vorteksa kao imitacija discipline bacanja koplja, namenjeno baš za decu, i za kraj učenici svih 8 razreda će učestvovatu u krosu, istrajnom trčanju”, objasnio je Zoran Mijić.

U poslednjoj disciplini učenici su pokazali pravi duh prijateljstva, izuzetnosti i poštovanja, samoinicijativno bodreći nekolicinu svojih drugara na začelju kako ne bi odustali. Podrška je imala efekta i svi su istrčali do kraja.

Ovaj projekat OŠ “Žarko Zrenjanin Uča” sproveli su: Branislava Stanaćev – direktorica škole, Nikolina Ivanović – nastavnica tehnike i tehnologije, Mirjana Šeguljev – nastavnica istorije, Zoran Mijić i Jelena Grozdanić nastavnici fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Facebook Komentari