Zlatna citra održana po 29. put

Zlatna citra održana po 29. put

12. maj 2024.

Mesto: Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Kultura, Zabava

Praznik citraša u Vojvodini, tradicionalna srbobranska manifestacija “Zlatna citra” održana je u subotu, 11. maja 2024. po 29. put, kao i do sad u holu Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”.

Organizator ove muzičke smotre Deže Nemet, ujedno i predsednik Spomen kuće “Nandor Gion” u Srbobranu, pozdravio je sve okupljene poštovaoce zvuka tradicionalne mađarske muzike. “29. put za redom organizujemo ovu manifestaciju, čiji je organizator uvek bio Klub ljubitelja citraške muzike, odnosno sada već Kulturni centar ‘Gion Nandor’, a škola ‘Jovan Jovanović Zmaj’ nam je domaćin. Dvadeset devet godina je dovoljan dokaz da je ova manifestacija citraša školske dece Vojvodine našla svoje mesto na paleti narodnih muzičkih smotri mađarske nacionalne zajednice, i ovu tradiciju ćemo nastojati da negujemo i u budućnosti.”, poručio je Deže Nemet, zatim i podsetio na same početke.

Prva “Zlatna citra” je organizovana kao prateća priredba velike manifestacije “Durindo i Đenđešbokrete” koja je 1995. godine organizovana u Srbobranu. Inicijator prvog takmičenja bila je nastavnica muzičkog vaspitanja Ibolja Zatko, kao i Ferenc Borši. Zbog lepog odziva dece sledeće godine je takmičenje ponovo održano i tako iz godine u godinu do danas.

Zlatna citra održana po 29. put

“Današnji dan je opet dokazao da postoje uporni koji žele da nastave da se dokazuju, a sa druge strane mi smo tu da im pružimo priliku i da slušamo lepu muziku. Došli su takmičari iz 10 vojvođanskih mesta, sa programom koji je primeren mladim citrašima, što je dobro za budućnost manifestacije. Ponovo imamo citraše iz Srbobrana što znači da uz određeni napor možemo ponovo da nastavimo putevima naših predaka, citraša Rojtavog Galaija, poznatog iz Gionovih romana, kao i srbobranskih samoukih majstora koji su sami pravili i svirali ovaj instrument.”, dodao je Deže Nemet.

Otvaranju manifestacije “Zlatna citra” prisustvovao je predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debeljački. “Srbobran je zajednica više kultura, većeg broja naroda, čime se ponosimo i zato imamo toliko različitih manifestacija kojima negujemo i prikazujemo svoje različitosti kao veliku vrednost naše opštine. Ukupno gledano, naša multikulturalnost je autentična i verujem da se po tome razlikujemo od nekih drugih sredina. Posebnu zahvalnost bih uputio organizatorima ‘Zlatne citre’ jer već 29 godina predano rade kako bi ova manifestacija opstala. Znam da nije lako privući ljude da dođu, i decu u današnje vreme zainteresovati za nešto tradicionalno i pri tome ih organizovati da učestvuju. S tim u vezi, želim da se zahvalim i roditeljima, oni imaju značajnu ulogu u afirmaciji dece, kako bi ih se sve veći broj uključivao u ovakve manifestacije. Drago mi je što to tako funkcioniše i raduje me što deca učestvuju, ne samo u ovoj već i u mnogim drugim manifestacijama, jer je to u interesu cele naše opštine.”, rekao je Radivoj Debeljački i proglasio 29. “Zlatnu citru” otvorenom.

Stručni žiri su činili Borši Ferenc – profesor narodne muzike, i Gabriela Sabo – urednik radia Novog Sada i organizator više manifestacija narodne muzike i folklora. Oni slušali izvođenja mladih citraša u pet kategorija: solisti nižih razreda, grupe nižih razreda, solisti viših razreda, grupe viših razreda i kategorija srednjoškolaca.

Zlatna citra održana po 29. put

Nakon takmičarskog dela programa, dok je žiri sabirao rezultate, publiku su zabavljali hor “Boroka” i “Karokatonak”. Na ovogodišnjoj smotri „Zlatna citra” prisustvovalo je oko 80 izođača iz 10 opština Vojvodine. Organizatori navode da su posebno ponosni, što su pred manifestaciju izdali prošireno izdanje monografije “Srbobranske citre”.

Facebook Komentari