Održana je 28. ZLATNA CITRA

23. april 2023.

Kategorija: Deca, Kultura, Škola

U subotu 22. aprila 2023. godine u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ je po 28. put održana manifestacija “Zlatna citra”, takmičenje mladih citraša, uzrasta osnovnih i srednjih škola Vojvodine.

“Početkom devedesetih godina prošlog veka sa prašnjavih tavana, sa dna ormana, ponovo je otkriven stari zaboravljeni narodni instrument koji su naši preci, zbog jednostavnosti izrade koristili uglavom krajem devetnaestog i u prvoj polovini dvadesetog veka. Pored nje su se veselili i tugovali. Početkom 90-tih godina prošlog veka su stariji citraši počeli intenzivno da predaju znanje mladima, i naučili ih veštinama i lepoti zvuka ovog instrumenta.

U subotu su se, na praznik citraša u Srbobranu, okupili mladi citraši iz 11 opština Vojvodine koji su svoje znanje odmerili u kategorijama koje odgovaraju njihovom uzrastu. Mesto okupljanja je, kao i predhodnih godina, bio hol škole, a organizator Kulturni centar Gion Nandor“, rekao je Deže Nemet u ime Kulturnog centra Gion Nandor.

Takmičenje je počelo u 14.00 časova i tokom nekoliko narednih sati nastupali su citraši iz: Novog Sada, Temerina, Svetozara Miletića, Telečke, Bačke Topole, Kanjiže, Čoke, Sente, Padeja, Mužlje i Srbobrana, oko sto takmičara zajedno sa njihovim nastavnicima.

Organizaciju takmičenja ove godine su pomogli Opština Srbobran, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Udruženje ljubitelja ručnih radova iz Srbobrana, Kulturni centar Gion Nandor, Izdavačka kuća Forum Novi Sad, i već pomenuta Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“, koja je 28. put za redom ustupila prostor mladim citrašima.

Facebook Komentari