Nedelja Crvenog krsta donela veći broj akcija

Nedelja Crvenog krsta donela veći broj akcija

10. maj 2024.

Mesto: Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Zdravlje

Realizacijom većeg broja aktivnosti Crvenog krsta Srbobran obeležena je Nedelja Crvenog krsta, koja traje od 8. maja koji se proslavlja kao Dan Crvenog krsta, do 15. maja 2024. godine.

“Pobrinuli smo se da na teritoriji opštine Srbobran, u saradnji sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti ‘Plavi krug’, proverimo zdravlje korisnika Narodne kuhinje. Doktor Ilija Gazepov je našim sugrađanima, koji su dolazili po obroke, merio krvni pritisak i nivo šećera u krvi, i razgovarao sa njima o trenutnom zdravstvenom stanju. Savetovao je i upućivao na lekarske preglede one naše korisnike koji su se žalili na neke tegobe. Istog dana, u sredu 8. maja, svim našim korisnicima delili smo grožđe i čeri paradajz, kao vitaminsku dopunu obroku. Lepo upakovane pakete koje je obezbedio Crveni krst Vojvodine od Banke hrane Vojvodina, našeg stalnog saradnika.”, objasnio je Goran Radovanović, sekretar Crvenog krsta Srbobran.

Nedelja Crvenog krsta donela veći broj akcija

Sačuvajmo humanost – Nedelja Crvenog krsta

Nedelja Crvenog krsta je bila prilika da se poklon odnese Udruženju za pomoć MNRO “Biser”. Reč je o većoj količini paradajza za korisnike usluge Dnevni boravak, koja je predata u četvrtak 9. maja. Kako kaže Radovanović, ove dve organizacije gaje prijateljske odnose i svaki do sad ostvaren vid saradnje je bio na obostrano zadovoljstvo. Prilikom posete, štićenicima Udruženja je održan čas Prve pomoći, ne samo kako bi se upoznali sa procedurama već kako bi i sami savladali jednostavne postupke pomoći potencijalno povređenim osobama. Ova aktivnost im se posebno dopala i bili su vrlo uspešni u njenoj realizaciji, što je navelo Radovanovića da razmisli o održavanju dodatnih časova. To bi omogućilo da se mladi Biseraši osposobe da samostalno pružaju Prvu pomoć i da oforme ekipu koja bi na kampovima, u kojima Udruženje učestvuje, pokazali stečena znanja i veštine.

Uoči 11. maja, Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, pod sloganom “Hvala vam što zajedno čuvamo humanost”, volonteri Crvenog krsta su danas postavili štand ispred sedišta lokalne organizacije i svojim sugrađanima su delili liflete. To je imalo za cilj promociju dobrovoljnog davalaštva krvi, apelujući na osobe sa nultom krvnom grupom da posebno razmisle o davalaštvu jer je prisutan hronični nedistatak ove grupe u oba rezus faktora.

Nedelja Crvenog krsta donela veći broj akcija

Sekretar Radovanović je najavio da će i ove godine Crveni krst Srbobran slati decu u letnji kamp, 15 dece iz opštine Srbobran imaće priliku da potpuno besplatno uživa u Odmaralištu Crvenog krsta. Ono se nalazi u Specijalnom rezervatu prirode “Bagremara” kraj Bačke Palanke, gde će se mali Srbobranci družiti sa decom iz drugih vojvođanskih opština od 1. do 7. jula.

Facebook Komentari