MIKOM fabrika niče u Srbobranu

MIKOM fabrika niče u Srbobranu

30. april 2024.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Privreda

Skupština opštine Srbobran danas je potvrdila prodaju parcele kompaniji “Mikom” iz Novog Sada koja ima nameru da ove i naredne godine gradi fabriku za proizvodnju industrijskih kontejnera. Da će između 200 do 300 građane opštine Srbobran imati priliku da se zaposli u ovom pogonu, potvrdio je predsednik Radivoj Debeljački na konferenciji za medije.

U obnovljenoj Skupštinskoj sali, Debeljački je saopštio ovu vest za koju veruje da će obradovati sve građane opštine Srbobran. “Ovo je veoma veliki pomak za našu lokalnu samoupravu, ovo je druga fabrika koja stiže u Srbobran u poslednje tri, četiri godine, posle ‘Aluteka’.

MIKOM fabrika niče u Srbobranu

Radili smo dosta i na samozapošljavanju naših sugrađana, a ovo je prilika da otvorimo važnu temu, to je privredni potencijal kojim raspolažemo. Nakon izgradnje brze saobraćajnice ‘Osmeh Vojvodine’ naša opština dobija novu priliku da razmišlja i planira novu industrijsku zonu između brze saobraćajnice i autoputa, što može biti veoma važno za dalji razvoj. Do tada je veoma važno da popunjavamo radne zone kojim sada raspolažemo i koje decenijama nisu bile interesantne investitorima, kao što je danas slučaj. Veoma je važno da naši sugrađani dobijaju priliku da se zaposle u svojoj lokalnoj zajednici, da ne moraju da putuju na posao i to nas sve raduje. Trudićemo se da nastavimo u istom smeru, da obezbeđujemo privredni rast i razvoj i dalje.”, u uvodnoj reči je kazao predsednik Debeljački.

Kao veliki zamajac koji treba da pokrene i druge grane privrede u Srbobranu, on je pomenuo i hotel “Elan”, navodeći da radovi na rekonstrukciji idu u dobrom smeru, trenutno se izrađuje projektno tehnička dokumentacija za sam objekat, nakon čega će se preći i na izgradnju.

“U prethodnom periodu stigli smo do novog potencijala za našu opštinu, to je banjski turizam, dobili smo vredan termalni izvor koji omogućava popunjavanje dodatnih sadržaja oko hotela. Banjski turizam je šansa za zapošljavanje mnogih Srbobranaca, direktno ili indirektno kroz delatnosti koje prate banju. Sve u svemu, jedna za drugom dve lepe vesti za naše građane, naša je obaveza da menjamo stvari na bolje, a najvažnije je da budemo uspešni i razvijamo privredu.

Kompanija ‘Mikom’ je prepoznala našu angažovanost i borbu za privredni razvoj Srbobrana, Turije i Nadalja, i meni se čini, da će izgradnjom njihove fabrike biti rešen veliki deo briga oko nezaposlenih lica na teritoriji naše opštine. U razgovoru sa investitorom smo saznali da je, između brojnih potencijalnih lokacija, ‘Mikom’ izabrao da gradi u Srbobranu zbog spremnosti lokalne samouprave da obezbedi najbolje uslove za to, a evidentno je, mnogo smo radili na tome da privučemo investiciju. Sem činjenice da je zemljište u vlasništvu Opštine Srbobran, i da je reč o velikoj i čistoj parceli od čak devet hektara, što je u mnogome olakšalo pregovore, izgradili smo infrastrukturu – pristupnu saobraćajnicu, postoji i gasovod koji je jako važan investitorima i lako je priključiti se na njega, i ono što je takođe važno, da u narednom periodu obezbedimo još jednu trafo stanicu kako bi snabdevanje strujom bilo sigurno u tom delu industrijske zone.

Kad dođete na tu parcelu ona zaista izgleda kao radna zona i verujem da smo po tom pitanju ispred nekih drugih opština. Geografski položaj našeg mesta je još jedan od presudnih faktora, blizina auto-puta i samog Novog Sada, tu je važno spomenuti i izgradnju brze saobraćajnice Sombor-Kikinda, koja će otvoriti dodatne mogućnosti za razvoj privrede. Investitor već u ovoj godini namerava da počne sa pripremnim radovima, a više informacija o planovima izgradnje, dinamikom radova i početkom proizvodnje, saopštiće sam investitor na zasebnoj konferenciji za medije nakon što se kod javnog beležnika sve ozvaniči. Kompanija ‘Mikom’ na teritoriji Grada Novog Sad već ima proizvodni pogon, koji će potpuno biti preseljen u Srbobran i zaposliti naše sugrađane, što je za sve nas vrlo značajno. Kompaniji je u interesu da što pre završi ceo proces kako bi nastavila svoje redovne privredne aktivnosti i proširila proizvodnju.”, reči su kojima je Radivoj Debeljački završio obraćanje.

Facebook Komentari