izložba ručnih radova

Izložba ručnih radova „U susret uskršnjim praznicima”

28. april 2024.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca

Danas je u Galeriji Doma kulture otvorena izložba ručnih radova dece sa radionice koja nosi naziv „U susret uskršnjim praznicima“, koju je organizovalo i sprovovelo Udruženja građana “Ruka spasa”.

Tema radionice za svih osamdeset malih učesnika bila je izrada belog krpenog zeca sa kofom za jaja i slatkiše, kako bi se spremno dočekao Uskrs. Sva deca su ispunila zadatak, što je moglo i da se vidi, jer su svi eksponati bili izloženi da ih vide i roditelji koji su došli na današnju izložbu.

Posetiocima ispunjenoj galeriji obratio se direktor Ustanove kulture, Dejan Korceba, poželevši im još jednom dobrodošlicu i u njihovu kuću. “Pohvalio bih našu dragu decu, koliko vidim uradili su izuzetan posao, izložba ručnih radova izgleda jako lepo, što znači da su mališani bili vredni. Nama u Domu kulture je drago što možemo da okupimo srbobransku decu, s tim u vezi smo otvoreni za saradnju sa lokalnim udruženjima. To se posebno odnosi na Udruženje ‘Ruka spasa’ i njegovu predsednicu Savku Lazić, jer je ona ujedno vredan i sposoban radnik Doma kulture, tako da je i prirodno da ovde organizuje dešavanja, takoreći u svojoj kući.”, rekao je u uvodnoj reči Korceba, te je reč prepustio predsedniku Opštine Srbobran, Radivoju Debeljačkom.

Izložba ručnih radova „U susret uskršnjim praznicima

“Meni je uvek veoma prijatno kad sam u društvu ovolikog broja deca, jer su upravo ona ta koja atmosferu učine lepšom, sa puno osmeha, a danas su upravo ona u centru zbivanja i naše ukupne pažnje. Nama roditeljima je uvek važno da su deca aktivna, da imaju priliku da iskažu svoje sposobnosti. Ja sam imao malo vremena da pogledam radove i čini mi se da su na ovoj radionici deca bila veoma uspešna, mogla bi i mene da nauče kako se to pravi. Želim da se zahvalim Udruženju ‘Ruka spasa’ koje je uvek na visini zadatka, uvek se trudi, naravno u saradnji sa lokalnom samoupravom i ustanovama kao što je Dom kulture, da za decu organizuje što više nekih dešavanja.

Ja sam mlad roditelj i čini mi se da smo u nekoj modernoj eri, nadam se da se i ostali moji sugrađani slažu, u kojoj je teško boriti se protiv svih negativnih uticaja tehnologije na decu, iako one imaju i brojne prednosti. Ovakve radionice su, ja bih rekao, dobar vid alternative, da naša deca vreme provode bez mobilnih uređaja, u direktnoj komunikaciji sa vršnjacima i da pri tom nauče nešto lepo i korisno, a ako usput ispolje i kreativnost, to je samo dodatan plus.”, pohvalio je Debeljački organizatore, ali i učesnike radionice. On je dodao da će Opština, pored svega što čini za povećanja natalaiteta, nastaviti da podržava i programe koji na različite načine animiraju upravo najmlađe članove lokalne zajednice.

Izložba ručnih radova „U susret uskršnjim praznicima

Okupljenima se obratila i Savka Lazić, zahvalila se predsedniku Opštine Srbobran na podršci koju iskazuje Udruženju “Ruka spasa“, a zatim je reči zahvalnosti uputila i roditeljima, jer u sve većem broju prijavljuju svoju decu za radionice, pokazujući tako da imaju poverenje u nju i članice Udruženja.

“Poznato je da se naše Udruženje bavi čuvanjem tradicije, a da bismo u tome uspeli potrebno je da znanje i ljubav o tome prenesemo na nove generacije. Organizovali smo do sad različite vrste radionica, kako bi se svako dete pronašlo u nekom od starih zanata, a kako se broj učesnika konstantno povećava, rekla bih da nešto dobro radimo. Prethoda izložba ručnih radova je imala 60 dece, sad ih je 80, nadamo se da će na sledećoj taj broj biti još veći. Trudimo se da svu decu ispoštujemo, svako dete koje dođe na, makar i na kraj radionice, ja primim i sa njim prođem ceo proces izrade predmeta, a što je najlepše, ostala deca u tim situacijama uvek žele da pomognu novom drugaru kako bi uspeo da završi zadatak. U vezi sa tim, roditeljima mogu samo reći, da imaju divnu decu, a koliko su talentovana i vredna to će reći njihovi radovi.”, kaže gospođa Lazić, uz ocenu da ume da bude stroga na radiniocama, jer želi da sva deca uspeju na završe projekat.

Deca su nakon izložbe radove odnela u svoje domove, gde će ih postaviti na vidna mesta, kako bi ih Uskršnji zeka lako pronašao i u korpama im ostavio darove.

Facebook Komentari