Festival nauke u Zmaju održan 9. put

Festival nauke u Zmaju održan 9. put

21. april 2024.

Mesto: Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” je u petak ugostila nekoliko stotina posetilaca koji su radoznalo došli da istraže šta sve nudi 9. Zmajev festival nauke.

Sa željom da se promoviše nauka i tako kod dece probudi potreba za spoznajom tajni sveta, pre jedne decenije je, na inicijativu nastavnika, organizovan prvi festival nauke. Zmajeva škola je tako, kroz edukaciju, stvorila nove veze između škola i to u vidu drugarstva među učenicima, saradnje i usavršavanja među nastavnicima.

Ove 2024. godine Zmajev festival nauke je ulogu mentora, na različitim egzibicijama dodelio, dodelio velikom broju nastavnika, njih 15, a čak 120 učenika su bili predavači i demonstratori. Prikazani su eksperimenti iz hemije, fizike, biologije, prezentovane zanimljive činjenice iz istorije i geografije, a jezički štandovi su dokazali da mogu da budu vrlo zanimljivi.

Festival nauke u Zmaju održan 9. put

Teslin kalem, aktivni vulkani, slonovska pasta za zube, roboti, stari grci, matematiče zagonetke, zanimljivosti o pčelama, neandertalac Loki i njegovi fosili tek su neke od brojnih zanimljivosti koje su posetioci mogli da vide.

Profesorica biologije Adrijana Vereš, ujedno i koordinatorka projekta, objasnila je da su sa profesionalnog stanovišta ovim projektom ispunjene sve međupredmetne kompetencije. “Kroz organizaciju učimo naše učenike i preduzetništvu, zato što je novac sakupljen kroz akciju ‘Papirko’ uložen u kupovinu materijala koji je potreban za realizaciju eksperimenata i samog festivala uopšte. Volim da se našalim i kažem da smo dostigli pokrajinski nivo u našoj organizaciji, jer smo ove godine imali goste iz Banata i Srema. Došli us nam učenici iz svih osnovnih škola na teritoriji opštine Srbobran, učenici i profesor iz srednje škole iz Novog Bečeja, zatim 2 učiteljice sa 10 učenika iz OŠ ’23.oktobar’ iz Sremskih Karlovaca, nastavnica matematike i njeni učenici su predstavljali OŠ ’20.oktobar’ Vrbas, dok su visokoobrazovne ustanove predstavljali profesori, docenti, doktorandi i studenti sa Poljoprovrednog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Izuzetno sam zadovoljna odzivom, svaki put kada bih ušla u kabinete, tamo bih zatekla po 20-30 učenika, na štandovima je bilo kao u košnici. Ono na čemu smo izuzetno zahvalni jesu sponzori, bez kojih ne bismo mogli da realizujemo festival na ovom nivou. Glavni sponzor je Lokalna samouprava opštine Srbobran, Picerije ‘Delicious’ i ‘Picante’, Gvožđara ‘AS DOM Plus’, Štamparija ‘Multprint’, Pekara ‘Zorić’ iz Temerina i naša fotografkinja Agneš Kantardžić, koja svake godine ovekoveči najzabavnije trenutke festivala“ rekla je između ostalog Adrijana Vereš.

Ona je dodala, da za sledeći, jubilarni festival nauke imaju velike planove i na tome već sad rade, ali ne sme odati sve tajne, te nam ostaje da ih posetimo i sledeće godine.

Facebook Komentari