Uz nekoliko novina PAPIRKO veći i uspešniji

19. jun 2023.

Kategorija: Deca, Škola

Ekološka akcija Papirko, koju tradicionalno organizuje Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” u Srbobranu, danas je realizovana u najboljem maniru borbe za zeleniju životnu sredinu. Rame uz rame, nastavnici i učenici su prikupljali i pakovali otpadni papir, slagali ga u ogromne kontejnere kako bi sirovina bila poslata na reciklažu.

Prva najava akcije bila je još u septembru, deca su imala vremena da sa svojim porodicama prikupljaju papir tokom čitave školske godine, mada neki to čine i leti, jer znaju da će Papirko doći. Učiteljica IV-4 odeljenja, Vera Vorgić, kaže da učenici uvek sa nestrpljenjem iščekuju ovu akciju, marljivo prikupljaju papire, roditelji im svesrdno pomažu, a zatim se željno i sa velikim uzbuđenjem iščekuje taj dan kad se prikupljeni papir donosi u školu.

Kontejneri su punjeni velikom brzinom, kombi vozila, traktorske prikolice i privatna vozila, sve je angažovano ovog dana kako bi se u školsko dvorište dopremio sav papir. Direktorica škole, Erika Munjin Sokola, kaže da je ponosna na učenike i na svoje kolege, kako svake godine sa puno entuzijazma pristupaju ovoj akciji.

“Već je deseta godina kako organizujemo akciju Papirko i vrlo je značajna za našu školu. Deca skupljaju papir po celom Srbobranu, od kuće do kuće, po prodavnicama, preduzećima, gde god da postoji papir koji nikome nije potreban, oni ga skupe i dalje ide na reciklažu. Novac dobijen prodajom papira koristi se za kupovinu novih nastavnih sredstava, materijala koje deca koriste na časovima i u vannastavnim aktivnostima, i naravno, kupe se slatkiši za svu decu”, saopštila nam je direktorica škole.

Nešto više o samom dešavanju saznali smo od nastavnice Adrijane Vereš, pokretača mnogih akcija u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”, i glavnog organizatora Papirka. “Ovogodišnja akcija se može proglasiti uspešnim. Papirko se u našoj školi tradicionalno organizuje od 2014. godine, s tim što smo tokom pandemije izazvane korona virusom pravili pauzu, odnosno nismo organizovali akciju. Ove godine smo uveli neke novine, prva je da smo održavanje akcije prebacili na kraj proleća, zbog velikog broja aktivnosti koje imamo tokom oktobra, kad je prvobitno održavana akcija.

Druga novina je da imamo spremne velike kontejnere, tako da se više ne sakuplja sve na gomilu već može odmah da se odlaže u kontejner. Kako je akcija prerasla nivo škole, imali smo problem sa transportom i merenjem ogromne količine papira. Prošle godine je prikupljeno 11, a bilo je godina kad smo prelazili i 13 tona papira, i zato nam je ovaj novi način mnogo brži i lakši.

Treća novina je da akcija više nije takmičarskog karaktera. Neki su zbog toga razočarani, neki su osetili olakšanje, ali smo mi odluku doneli zbog naglog prekida školske godine. Učenici su imali mnogo slobodnog vremena i znali smo da će biti prikupljena pozamašna količina papira, a vrlo je teško sve to izmeriti na malim vagama u jednom danu. Smatram da se dobro dobrim vraća, da akcija ima viši smisao od samog takmičenja. Mislim da je važna poruka za našu decu, bavimo se ekologijom jer želimo da živimo u čistijoj sredini, da ne zagađujemo prirodu, a kad smo udruženi, koliko god da je naše zrno dobrote malo, one može postati veliko i na opšte dobro svih nas.”, rekla je nastavnica Adrijana Vereš, uz poruku deci, da su ove godine svi pobednici.

Facebook Komentari