Debeljački posetio školu "Svetozar Miletić"

Debeljački posetio školu “Svetozar Miletić”

18. april 2024.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Škola

Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, danas je bio u poseti Gimnaziji i stručnoj školi “Svetozar Miletić”, jedinoj srednjoj školi u Srbobranu, čijem je unapređenju uslova za rad u nekoliko prethodnih godina posvećena značajna pažnja, i koja bi nakon samo 4 godine mogla da duplira broj učenika.

Debeljački posetio školu "Svetozar Miletić"

Predsednik Debeljački je u posetu došao sa saradnicima, Kristijanom Kočišem, članom Opštinskog veća zaduženim za prosvetu i kulturu, i Slobodanom Subićem, direktorom Centra za sport i turizam. Delegaciju je dočekala Jasmina Šeguljev, direktorica Gimnazije i stručne škole “Svetozar Miletić”, te je povela svoje goste u obilazak.

Debeljački posetio školu "Svetozar Miletić"

Debeljački je prvo obišao zbornicu i pozdravio se sa prisutnim profesorima, obavezna stanica je bio kabinet za stručnu praksu frizera, kao najznačajniji deo osposobljavanja učenika, ovog ne tako davno uvedenog smera, a zatim je poseta nastavljena na časovima gde se razgovaralo sa učenicima.

“Današnja poseta Gimnaziji imala je za cilj da se uverimo u kojim uslovima se naša deca obrazuju i u kakvim uslovima profesori sprovode nastavu. Uverio sam se da su uslovi u našoj školi zaista na zavidnom nivou, drago mi je zbog toga, a ono što je od suštinskog značaja za našu jedinu srednju školu, jeste da postoji tendencija povećanja broja đaka. U nastavnoj godini 2020/21. imali smo ukupno upisanih 97 učenika, a danas imamo 135, što je veliki pomak. Lepo je videti da su učionice bolje popunjene, hodnici tokom odmora su takođe ispunjeni decom, i škola koristi sav dostupan prostor za rad sa njma. Sve to nam govori da idemo u dobrom pravcu i da treba da nastavimo sa ulaganjima u školu, kako bi nivo uslova bio konstantno dobar i sve bolji, i kako bi smo u budućnosti imali još više upisane dece.”, rekao je nakon obilaska škole Radivoj Debeljački.

On je izneo podatak da oko 80 odsto učenika dolazi sa taritorije opštine Srbobran, dok je preostali broj iz susednih opština. Želja je bila u prethodnom periodu, kad je škola imala mali broj učenika, da se srbobranska deca afirmušu, da im se pokažu sve prednosti obrazovanja u rodnom mestu, i u tome se uspelo. U narednom periodu će se dodatno raditi na informisanju malih maturanata u drugim mestima kako bi i oni u većem broju dolazili u Srbobran, kao što je to bio slučaj nekada.

Uvođenje dva nova smera za koje škola smatra da imaju perspektivu lakog i dobrog zaposlenja, ispostavilo se, podudara se sa željama dece i roditelja, pa postoji tendencija sve većeg interesovanja osnovaca u Vrbasu. I pored toga što tamošnje osnovne škole ne žele da se srbobranska srednja škola promoviše njihovim đacima, informacije o dobrim uslovima za školovanje u Gimnaziji i stručnoj školi “Svetozar Miletić” ipak pronalaze put i javljaju se interesenti za upis.

“Primarni cilj naše strategije zaista je bio da vratimo decu sa teritorije opštine Srbobran u našu obrazovnu instituciju, a ono što nam sad sledi, pošto je prvi cilj ispunjen, jeste da se proširujemo orijentišući se na okolne opštine.”, potvrdila je Jasmina Šeguljev, direktorica škole “Svetozar Miletić“.

“Mislim da smo jedna od retkih škola koja ima takvu podršku lokalne samouprave, predsednik Debeljački je veliki lokal patriota, takođe i naš bivši učenik koji zaista voli ovu školu. Kao i nama, stalo mu je do toga da ona opstane i zato verujem da imamo njegovo veliko razumevanje. Svi naši đaci koji upisuju prvi razred besplatno dobijaju start pakete: sveske, olovke, gumice, omogućene su majice za fizičko vaspitanje, učenicima iz Turije i Nadalja obezbeđen je besplatan prevoz, smer gimnazije dobija besplatne udžbenike, potpuno je opremljen kabinet za frizerski smer u kom se obavlja praksa, a za turističke tehničare je obezbeđena stručna praksa u odmaralištu u Sutomoru. Ponavljam, ovakav vid podrške zaista nema ni jedna škola, pri tom je upis u našu školu apsolutno besplatan, dok sve ostale škole naplaćuju velike sume.”, objasnila je direktorica Šeguljev.

Tokom obilaska škole predsednik Debeljački je ušao i na dva časa, kod maturanata gimnazije i drugog razreda turističkih tehničara, gde je u razgovoru sa učenicima dobio potvrdu da su uslovi u školi odlični. To su pogotovo govorila deca iz drugih opština, ističući da je nastava zanimljiva, da škole u malim mestima imaju brojne prednosti kojih srbobranska deca nisu svesna; dostupnost svega, veće razumevanje profesora više vannastavnih aktivnosti i prilka da se znanje proširi, a pogotovo im je važna praksa za koju kažu da je najbolja. Čak je i odricanje od telefona tokom časova u ovoj školi sprovedeno bez protivljenja učenika, jer vlada sloga i obostrano uvažavanje, kažu profesori.

Gimnazija i stručna škola “Svetozar Miletić” od naredne školske godine uvodi još jedan novi smer, kombinovano odeljenje frizer i pedikir-manikir. Direktorica Jasmina Šeguljev je uverena da će upisni rok u junu proći kako je i planirano, odnosno slično kao i prošle godine, kad su posle dugo vremena u prvom upisnom krugu formirana tri odeljenja. Za očekivati je da će u septembru broj učenika koji pohađa nastavu u školi “Svetozar Miletić” doći do brojke od gotovo 200, što bi bio veliki skok. Škola trenutno ima 135 đaka, želja je da se upiše maksimalan broj od 84 nova učenika, ali bi i sa 65 u školi bili veoma zadovoljni.

Facebook Komentari