Škola “Svetozar Miletić” opremljena za frizersku praksu

30. novembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Škola

Danas je zvanično sa radom počeo frizerski salon u Gimnaziji i stručnoj školi “Svetozar Miletić”, učionica opremljena za stručno usavršavanje učenika koji od ove godine po prvi put u Srbobranu pohađaju smer Frizer.

Na prvi čas je došla Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran, kako bi deci poželala srećan početak prakse. “Opština Srbobran je pomogla školi da opremi ovaj prostor kako bi učenici ovog smera u samom objektu imali priliku da obavljaju praksu. Lokalna samouprava je uvek spremna da podrži dobre ideje koje doprinose unapređenju kvaliteta obrazovanja i nastave. Za funkcionisanje osnovnih i srednje škole, iz budžeta se izdvaja više od 80 miliona dinara, a isti iznos obezbeđujemo i za funkcionisanje Predškolske ustanove ‘Radost’. Takođe, izdvajamo novac za studentske i sportske stipendije, za đački prevoz i užine, a otvoreni smo i za sve druge ideje koje mogu pomoći kvalitetnijem i lakšem obrazovanju”, rekla je Milica Zarić ovom prilikom.

Jasmina Šeguljev, direktorica Gimnazije i stručne škole “Svetozar Miletić”, istakla je da su u školi ponosni na činjenicu da novi smer od starta ima praksu pod istim krovom gde se obavlja i teorijska nastava. S obzirom da od ove školske godine naša škola ima dva nova smera, Turistički tehničar i Frizer, bili smo u prilici da našim učenicima omogućimo i prostor za stručnu praksu u okviru škole. Danas smo otvorili kabinet za smer Frizer, učenicima smo na taj način mnogo olakšali usavršavanje, jer nema potrebe da idu po frizerskim salonima u potrazi za prostorom u kom će obavljati praksu. Učenici su raspoloženi da budu i manekeni, tako da će sigurno biti dovoljno posla.

Pomoć lokalne samouprave za opremanje salona bila je u iznosu od oko 300 hiljada dinara, a uspeli smo da obezbedimo i donaciju, dve stolice za šišanje i šamponjera, što je obezbedila veleprodaja Alexandar Cosmetics. Ovu priliku ću iskoristiti da im se iskreno zahvalim jer je pomoć koju smo dobili zaista vredna. Učenici će brzo steći potrebno iskustvo i verujem da ćemo usluge frizerskog salona, već u drugom polugodištu, moći da ponudimo građanima Srbobrana, upravo kako bi se kod dece razvijale preduzetničke kompetencije. Naši učenici će tako stečena znanja pretočiti u praksu i po izlasku iz škole će sa lakoćom pronaći zaposlenje”, kazala je Jasmina Šeguljev.

Od učenika smo mogli čuti da su zadovoljni, kao najvažniji deo ističu upravo izvođenje prakse u okviru škole, što je očigledna prednost srbobranske obrazovne institucije. “Mnogi su mi savetovali da upišem ovaj smer, zato sam ga i upisala. Za sad mi se jako sviđa, zanimljivo je. Želja mi je da se bavim ovim poslom kad završim školovanje”, saopštila nam je učenica Aleksandra Maksimović.

Za potrebe obavljanja stručne prakse škola je obezbedila i adekvatan nastavni kadar. Tatjana Hajduković je nastavnica koja od danas zadužena za usavršavanje budućih frizera.“Čast mi što sam dobila priliku da dugogodišnje iskustvo podelim sa mladim naraštajem. Deca su sve više zainteresovana za ovu vrstu veštine i posla, i nadam se da ćemo već sledeće godine imati više polaznika. Tek smo počeli sa radom u radionici, do sada su savladali dosta teoretskog znanja i sada je potrebno da sve nadogradimo praksom”, saopštila nam je Tatjana Hajduković.

Facebook Komentari