Pošumljena "Lenkina papuča" u Turiji

Pošumljena Lenkina papuča u Turiji

12. april 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Javno komunalno preduzeće “Graditelj” i Opština Srbobran su u četvrtak zajednički organizovali novu akciju u kojoj je pošumljena parcela u Turiji, a akciju je podržao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Mesto na kojem je u zemlju spušten veliki broj sadnica, nalazi se na obodu Turije i poznatije je pod imenom Lenkina papuča, mesto koje je ne tako davno bilo zatrpano otpadom, u bliskoj budućnosti će se zeleniti. Više hiljada sadnica bagrema trebalo bi da poveže već postojeće retke šumarke i tako načini vetrobarijeru sa južne strane sela.

Pošumljena Lenkina papuča u Turiji

“Svako novo stablo, danas mladica a sutra veliko drvo, za nas ima veliki značaj i svaka nova površina koja je pošumljena učiniće da imamo zdraviju i lepšu životnu sredinu. Za nas je posebno važno da podignemo i vetrozaštitne pojase kako bi sprečili eolsku eroziju i štetan uticaj vetra koji nosi čestice plodnog zemljišta sa poljoprivrednih površina. Ovakvih akcija u opštini Srbobran u poslednjih nekoliko godina bilo je više, pošumljavali smo velike površine u naselju Vašarište, zatim kraj hipodroma na Rajčuru, u Nadalju, u Turiji, sve uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Ministarstva zaštite životne sredine. Samo za ove akcije izdvojili smo zajedno više od pet miliona dinara”, rekao je Miloš Jovanović, direktor JKP “Graditelj”.

Pošumljena Lenkina papuča u Turiji

Cilj akcije je kontinuirano povećanje šumovitosti opštine Srbobran i AP Vojvodine, poboljšanje stanja šuma, unapređivanje stanja u oblasti zaštite šuma od požara, kao i unapređivanje otvorenosti šuma.
Pošumljavanje donosi i druge brojne koristi za životnu sredinu i ljude. Povećava biodiverzitet, poboljšava kvalitet vode, smanjuje efekat staklene bašte apsorbujući ugljen-dioksid iz atmosfere, i pomaže u očuvanju klime. Šume pružaju dom mnogim vrstama životinja i biljaka, a takođe su i važne za ljudsku ekonomiju. Osim toga, šume su i mesta za rekreaciju i opuštanje, te imaju pozitivan uticaj na mentalno zdravlje ljudi.

Facebook Komentari