Nadalj dobija pravu šumu

28. novembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Svedoci smo da u poslednje vreme vlast na lokalu posvećeno radi na povećanju zemnih površina pod šumom, kako bi opština Srbobran počela da prednjači po zelenilu. U te svrhe danas je u Nadalju sprovedena još jedna akcija pošumljavanja koja će ovo naše selo u bliskoj budućnosti učiniti bogatijim za čitavu šumu.

Velika akcija pošumljavanja treba, ne samo da ozeleni obod naselja, već i da zaštiti građane od naleta vetra, štetnih aero sola i naravno da obezbedi više kiseonika. Ti efekti treba da se postignu sa 6 hiljada novih sadnica, koje su obezbeđene uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, Javnog komunalnog preduzeća “Graditelj” i Šumarskog fakulteta iz Beograda.

“Dugogodišnji problem pošumljenosti je sad na korak do rešenja. Srbobran je jedna od najmanje pošumljenih opština na teritoriji Vojvodine, nalazi se na neslavnom drugom mestu odmah iza Stare Pazove. Svakom novom površinom pod zasadom opština Srbobran pokazuje snažnu inicijativu za rešavanje probleme, a kako je reč o višedecenijskom problemu vrlo je važno da u njemu svi zajedno učestvujemo i damo svoj doprinos, a naravno u prvom redu lokalna samouprava. Pozdravljam svaki napor da se zasadi bar jedno stablo, a kamo li ovliki broj, na čemu čestitam ovim ljudima koji su se odazvali na poziv opštine i uzeli učešće u akciji”, rekla je o današnjoj akciji Ivona Kerkez, u ime Šumarskog fakulteta. Takođe Ivona nam je otkrila da zasađene sadnice pripadaju autohtonim vojvođanskim vrstama, tačnije osam njih, a najvažniji su Hrast Lužnjak, Vrba i Poljski Jasen.

Pored Ivone Kerkez, koja učestvuje u svim akcijama u Srbobranu, današnjoj sadnji je prisustvovala i Mirjana Šijaćić Nikolić, profesor na Šumarskom fakultetu i prodekan za nauku i međunarodnu saradnju u istoj obrazovnoj instituciji. “Projekat koji se realizuje u saradnji fakulteta i opštine Srbobran doprineće promeni statusa Vojvodine kao najnepošumljenije oblasti Srbije i regiona. Takođe opština Srbobran ima svega jedan posto površina pod šumom, što sve treba da govori u prilog tome koliko je ova akcija značajna. Već drugu godinu za redom realizujemo ovakve projekte, gde sredstva dobijena iz zelenog fonda ministarstva za zaštitu životne sredine, koristimo za pošumljavanje novih površina, i to ćemo činiti i u buduće”, rekla je profesorka Mirjana Šijaćić Nikolić, koja je sa svojim timom stručnih ljudi nadgledala sadnju i koja se obavezala da će vršiti monitoring napretka sadnica i eventualno zameniti one koje se ne budu primile. Na Nadaljčanima je da paze na novi zeleni pojas, prvenstveno da ne dozvole da domaće životinje na ispaši obrste i zasađene mladice, stav je naše sagovornice.

Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački ne propušta da se radno angažuje na akcijama pošumljavanja, a ovom prilikom rekao je sledeće: “Naša opština pri dnu je liste po procentu pošumljenosti i nama su ovakve akcije neophodne i od suštinskog značaja. Moramo sačuvati životnu sredinu, obezbediti površine pod šumom i vetrozaštitne pojaseve oko poljoprivrednog zemljišta i naselja, jer će sistem najefikasnije funkcionisati samo ako njegovi delovi budu dobro složeni. Ovo je prva akcija ove vrste u novom mandatu lokalne samouprave i biće ih sve više, zbog čega ćemo svu pažnju usmeriti i na rad našeg rasadnika i pokušati da proizvedemo što više sadnica autohtonih vrsta. Podršku i dalje očekujemo od Ministarstva za zaštitu životne sredine i Šumarskog fakulteta, sa kojima već imamo dobru saradnju, i otvoreni smo za stručne savete i preporuke kako da brzo i uspešno podignemo procenat površina pod šumama. Nećemo stati samo na ovome već ćemo svu pažnju usmeriti i na suzbijanje svih vrsta zagađenja životne sredine, koja dolaze od strane malih i velikih zagađivača“, jasan je bio Debeljački.

 

Facebook Komentari