Obeleženo četvrt veka od NATO agresije

Obeleženo četvrt veka od NATO agresije

24. mart 2024.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva, Lokalna samouprava

Bombardovanje koje je izvršila NATO alijansa na SR Jugoslaviju živo je u sećanju Srbobranaca i nakon četvrt veka, danas su se okupili u pravoslavnoj crkvi kako bi prisustvovali služenju parastosa za sve žrtve ovog zločina.

Sveštenici Svetobogojavljenskog hrama u Srbobranu, Srboljub Srdić i Goran Ranisavljević, služili su nedeljnu liturgiju, a zatim i parastos žrtvama rata među kojima je bilo i Srbobranaca. Obojica su se zatim obratili vernicima čiji je broj u crkvi danas bio značajan.

“Navršilo je 25 godina od agresije NATO trupa na našu zemlju i stradanja koje smo podneli od zločinačke alijanse 19 država, protiv svih pravila i povelje Ujedinjenih nacija. NATO je učinio strašan pogrom nad našim narodom, stradao je naš narod u hiljadama, srušena nam je infrastruktura, zatrovani smo i posledice toga osećamo dan danas. Kad spomeno NATO agresiju svi se setimo onog nevinog deteta, svetiteljke Milice Rakić, ali nije ona jedina, ubijeno je 78 dece i ko zna koliko još hiljada ni krivih ni dužnih ljudi. ‘Milosrdni anđeo’ pokazao je svu zlokobnost i licemerstvo sile zemaljske kojoj se Bog protivi. Naš narod je strpljivo trpeo, molio se Bogu, i mislim da smo tad bili najujedinjeniji, svi kao braća i sestre, kao jedan narod i to ne samo mi Srbi, već svi koji žive na ovom područiju. I sam sam bio vojnik u tom periodu, i zato znam koliko je naše braće Mađara i Slovaka postradalo odazivajući se pozivu otadžbine, u želji da sačuvaju ono što je sveto.”, govorio je narodu otac Goran, izrazivši radost što svoju službu obavlja u mestu koje nosi ime po Srbima koji su branili stanovnike različitih nacija.

Sa nekoliko reči, pastvi se obratio i starešina hrama Srboljub Srdić: “Hvala Bogu, naša država poslednjih godina ulaže značajne napore da sačuva sećanje, ne samo na žrtve stradanja od pre četvrt veka, već i na one koje smo imali u prethodnim decenijama. Pre toga, kao da smo se stideli svojih žrtava, dok su svi drugi narodi oko nas na pijedestal stavljali svoje. Mi smo kao narod, poznato je kroz istoriju, uvek bili oni koji poštuju svog neprijatelja, a pre svega žrtve bez obzira čije su, i tako se kroz suštinsko Pravoslavlje odnosili prema njima.”, rekao je između ostalog otac Srboljub.

Zbog kiše s kojom je nedelja osvanula, moralo se odustati od pripremljenog programa na otvorenom, koji je trebao da bude nastavak obeležavanja početka bombardovanja, Srdić je pozvao Radivoja Debeljačkog, predsednika Opštine Srbobran, da se građanima obrati u hramu.

“Prošlo je četvrt veka od stravičnog zločina koji je učinjen našoj državi i našem narodu, kada je 19 zemalja NATO napalo suverenu zemlju. Uz velika materijalna razaranja i ljudske žrtve, stradali su i naši sugrađani kojima danas iskazujemo posebno poštovanje i pijetet. Na nama je svima da negujemo kulturu sećanja, da ne zaboravimo šta nam se dogodilo, da bi upravo zbog toga znali kako da živimo i šta danas treba da radimo, na koji način da se sećamo svih naših žrtava koje smo podneli ne samo u ovom ratu 1999. godine, već i u svim ratovima kroz koje je naš narod prolazio, gubio veliki deo stanovništva i patio. Iako je mnogo manje važno od života ljudi ali je važno za uslove života, doživeli smo i velike materijalne gubitke, samo Novi Sad je ostao bez tri mosta, i sećam sa kao dete prelaska Dunava skelom. Nadam se da će naš narod nastaviti da neguje kulturu sećanja, ne samo za današnji dan već za sve ono što smo doživeli, da obeležimo i setimo se svih žrtava kojih je, nažalost, bilo mnogo. Neka je večna slava svim žrtvama.”, reči su Radivoja Debeljačkog, a zatim je i Hor Osnovne škole “Vuk Karadžić” zapevao u samoj crkvi.

Obeleženo četvrt veka od NATO agresije

Za kraj, položeni su venci ispred spomenika podignutog palim borcima u ratovima devedesetih, u dvorištu hrama Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg.

Obeleženo četvrt veka od NATO agresije

Vence su položili:

  • Opština Srbobran
  • Vojska Srbije – Garnizon Novi Sad
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije
  • Porodica Siniše Lauševa
  • Udruženje ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca
  • Udruženje boraca 1991-1999. “Hrabri borci” Srbobran
  • SUBNOR Srbobran
  • Srpska napredna stranka
  • Socijalistička partija Srbije.
Facebook Komentari