"Plavi krug" poziva stanovništvo da proveri "koliko je slatko"

PLAVI KRUG poziva stanovništvo da proveri “koliko je slatko”

18. mart 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Nizom već pripremljenih akcija Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug” iz Srbobrana obeležiće 07. april – Svetski dan zdravlja.

“U opštini Srbobran više od 1.200 osoba ima dijagnozu ove bolesti, čak 9 % od celokupnog broja stanovništva. Stvarni broj je znatno veći. Od ukupno obolelih u našoj opštini, 2 % su praktično slepi, oko 2,4 % su doživeli neku vrstu amputacije, skoro 15 % obolelih ima ozbiljne kardiovaskularne posledice, a 4,5 % ima izražene bubrežne probleme. Oko 10 % leči se od neuropatije. Više od 70 % dijabetičara ima još najmanje jednu hroničnu bolest.

U Vojvodini od šećerne bolesti boluje oko 300.000 osoba, najviše u Srbiji. U Srbiji od dijabetesa boluje oko 800.000 osoba, ili 12 % odraslog stanovništva.

U svetu više od 540 miliona osoba živi sa dijabetesom, bolesti koja je odgovorna za 6,7 miliona smrti u 2021. godini.

DIJABETES SE MOŽE PREVENIRATI I USPEŠNO LEČITI!

Najbolji lek je PREVENTIVA; edukacija stanovništva, balansirana ishrana, obavezna fizička aktivnost, regulisana telesna težina. Postoji veliki prazan prostor koji se može uspešno popuniti boljim i većim angažovanjem svih institucija, od lokalnih do republičkih.

Zahvaljujući razumevanju Opštine Srbobran i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti ‘Plavi krug’ osposobljeno je za aktivan preventivnio-edukativni rad tokom cele godine. Za ono što planiramo na ovom polju očekujemo još snažniju podršku, jer će ona u budućnosti doneti bolju zdravstvenu sliku društva. Edukacijom i preventivnim radom bitno utičemo i na ostala hronična, nezarazna obolenja i stanja, a pre svega na maligna i kardiovaskularna obolenja. Pozivamo celokupno stanovništvo opštine Srbobran da proveri ‘koliko je slatko’, navodi se u najavi akcija “Plavog kruga”.

Dijabetes – šećerna bolest (Diabetes Mellitus), jedna je od najčešćih hroničnih, nezaraznih bolesti, predstavlja veliki javno zdravstveni problem, kao i veliki individualni, opšte društveni, socijalni i ekonomski problem.

RASPORED BESPLATNIH PREVENTIVNIH PREGLEDA

od 25. marta do 2. aprila, svakodnevno od 8.00 do 11.00 časova – Apoteka Doma zdravlja

  1. april od 09.30 časova – prostorije Udruženja penzionera Srbobran
  2. april od 08.30 časova – prostorije Udruženja za pomoć MNRO “Biser”
  3. april od 08.30 časova – prostorije Mesne zajednice Nadalj
  4. april od 16.00 časova – prostorije Udruženja žena Nadalj

Akrtivisti “Plavog kruga” svakom zainteresovanom građanninu izmeriće nivo šećera u krvi, krvni pritisak i pulsoksimetriju, uz podelu edukativnog materijala i pregršt vrednih saveta za zdrav život.

Pročitaje JOŠ.

Facebook Komentari