Zemljoradnici uredili 100 km atarskih puteva

Zemljoradnici uredili 100 km atarskih puteva

16. mart 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Uređenje atarskih puteva je svake godine aktuelna tema pred početak sezone poljskih radova, lokalna samouprava redovno ulaže i nasipa najfrekventnije njivske saobraćajnice, ali ima i drugih puteva koji zahtevaju pažnju. S tim u vezi, danas je organizovana akcija ravnanja atarskih puteva kojoj su se priključili brojni srbobranski zemljoradnici.

Poljoprivrednike je okupila Mesna zajednica Srbobran, dok je Opštine Srbobran obezbedila gorivo za traktore i ručak za sve učesnike. Skup je bio u 10.00 časova na Begluku, kod Svaštara, odakle su se traktoristi sa svojim mašinama uputili na unapred dogovorene lokacije, kako bi se pokrili svi segmenti velikog srbobranskog atara.

Na okupljanje je došao i predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, u nameri da pozdravi učesnike akcije i njihovu spremnost da ulože svoje slobodno vreme i svoje mašine kako bi doprineli zajednici.

Zemljoradnici uredili 100 km atarskih puteva

“Mislim da je značajno što se veći broj naših poljoprivrednika odazvao pozivu i inicijativi Mesne zajednice Srbobran, i što su prepoznali značaj ove vrste aktivnosti, za koju mislim da je na korist brojnih poljoprivrednih proizvođača, a i svih nas u Srbobranu. Ovakve akcije se redovno organizuju u Turiji, poslednja je u Srbobranu organizovana pre izvesnog vremena, ali sad kad vidim kako je dobro organizovana današnja i kako to lepo izgleda, mislim da bi ovo moglo da postane redovna praksa i ovde. Lokalna samouprava će uvek pozdraviti ovako dobre inicijative u kojima svi zajedno činimo nešto dobro za našu lokalnu zajednicu.

Opština Srbobran mora i treba da vodi računa o svim svojim građanima, a kako je poljoprivreda jedna od grana privrede koja je kod nas najzastupljenija, posebna pažnja mora biti usmerena upravo na ovu oblast. Predsednik Opštine, ali i svi drugi ljudi uključeni u njen rad, moraju biti prisutni na terenu, da se razgovara sa građanima kako bismo znali na koji način da doprinesemo boljem funkcionisanju cele opštine Srbobran i da tako obezbedimo svima bolje uslove za život.”, rekao je Radivoj Debeljački.

Zemljoradnici uredili 100 km atarskih puteva

Jedan od suorganizatora akcije, odbornik SO Srbobran, Nandor Brašnjo, rekao nam je nekoliko podataka koji su obeležili ovogodišnju akciju ravnanja atarskih puteva. “Pozivu se odazvalo 25 srbobranskih poljoprivrednika, došli su sa svojim traktorima i mehanizacijom, a mi smo ih podelili u 5 grupa, tako da u svakoj ima po 2 tanjirače i 3 setvospremača, drljača ili valjaka za ravnanje puta. Nama poljoprivrednicima je važno da atarski putevi budu lako prohodni, tako se mašine manje habaju pa se i manje kvare, a i putničkim vozilima je lakše prići do njiva sad kad nema rupa. Nisam računao, ali sam siguran da je danas urađeno oko 100 kilometara puteva. Samo srbobranski atar je veličine 18 hiljada hektara, i danas smo pokrili ceo atar, sve važnije puteve i one sporedne za koje znamo da se više koriste.”, objasnio je Nandor Brašnjo.

Oba sagovornika su istaklа kako su ponosni na svoje sugrađane, zemljoradnike, jer su složno ušli u posao za sveopšu korist. Brojka od 25 traktora može zvučati kao mala, ali treba znati da su u pitanju isključivo velike mašine, tako da nije bilo potrebe da se manji traktori uključuju u posao. Pored organizatora akcije Opštine Srbobran i MZ Srbobran, uz vlasnike samostalnih poljoprivrednih gazdinstva, u posao ravnanja puteva su se uključile i druge organizacije: Anova Srbobran, Demax, ZZ Srbobran, Debeljački agrar i Srbobranska Traktorijada.

Facebook Komentari