Stipendije odobrene svim studentima

Stipendije odobrene svim studentima

09. mart 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Mala sala sedišta lokalne samouprave bila je danas mesto na kom je predsednik Opštine Radivoj Debeljački uručio stipendije grupi studenata iz Srbobrana. Svim studentima koji su konkurisali za opštinske stipendije iste su i odobrene.

Svest da je konstantan nedostatak visoko obrazovanih kadrova u mnogim zanimanja postao realnost, podstakla je Opštinsku upravu u Srbobranu da poslednjih godina veća sredstva usmeri u studentske stipendije, ne samo na visinu istih, već i kako bi što više studenata dobilo novac.

Stipendije odobrene svim studentima

Prisećajući se svojih studija u razgovoru sa stipendistima, Radivoj Debeljački je rekao kako zna da stipendije nikad nisu bile previsoke, ali da je mladim ljudima svaki vid finansijske pomoći dobrodošao. “Opština Srbobran je u ovoj godini odobrila sedamdeset tri studentske stipendije. Veoma je važna činjenica da nije bilo rang liste, već, svi zahtevi naših studenata za stipendijama, bili su i odbreni. Nastavićemo da ulažemo u obrazovanje i sa tim u vezi, u ovoj godini izdvojeno je četiri miliona četiristo šezdeset hiljada dinara za studentske stipendije. Trudićemo se i u narednim godinama da podržimo sve inicijative koje dolaze od naših studenata i da im budemo snažan partner u njihovom obrazovanju.”, reči su predsednika Opštine Srbobran.

Studenti prve godine, njih 28, dobija po 5 hiljada dinara, dok studenti viših godina u zavisnosti od proseka ocena dobijaju: 8 hiljada dinara za prosek 8 i više (27 studenata), a za ocenu 7 (18 studenata) 5 hiljada dinara. U odnosu na prošlu godinu to je uvećanje od 2 hiljade dinara po stipendiji za sve tri kategorije studenata. Svi koji su konkurisali su ispunjavali uslove i svi su ostvarili pravo na opštinsku stipendiju, a samo 3 studenta su odustala jer su ostvarili pravo na republičku stipendiju. Ipak primetan je pad broja zahteva za stipendije u odnosu na školsku 2022/23. godinu, kad je 107 srbobranskih studenata dobilo opštinsku podršku, što je bio zaista veliki broj stipendija u usporedbi sa brojem stanovnika.

Facebook Komentari