Muzika naših predaka 22. put u Srbobranu

Muzika naših predaka 22. put u Srbobranu

03. mart 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Raznovrsnost kulture i tradicija naroda u Vojvodini najbolje se ogleda u manifestacijama koje to šaroliko bogatstvo predstavljaju, a jedna od takvih je Muzika naših predaka 22. put održana u Srbobranu ove subote.

Pripadnici mađarske nacionalne zajednice u Srbobranu sa ponosom ističu svoje muzičko nasleđe, jedinstveno na širem prostru centralne i jugoistočne Evrope, njegovim predstavljanjem, kroz ovu manifestaciju, edukuju svoju decu, ali i svoje komšije, pripadnike drugih nacionalnosti, upoznaju sa svojom kulturom i tradicijom.

Muzika naših predaka 22. put je održana u holu Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Srbobranu, prvo je otvorena izložba ručnih radova, a potom je kroz radionicu za decu koju je vodio Bela Mičik, predstavljena umetnost sviranja citre, kao i još 14 drugih instrumenta koji imaju značajnu ulogu u izvornoj mađarskoj narodnoj muzici. Pažnju šire publike je držao koncert nekoliko izvođača: tamburaški orkestar MKUD “Aranj Janoš”, citraši “Galáris” iz Srbobrana, kao i grupa Ištvana Pala “Szalonna”, iz Mađarske.

Manifestaciju je otvorio Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, pozdravio je sve prisutne, te je ocenio da je organizacija i ovoga puta odlična. “Očuvanje tradicije svih naroda koji žive u Srbobranu je veoma važno, posebno jer ta tradicija odražava kulturni identitet cele zajednice. Kao Srbobranci, kao građani opštine Srbobran, trudimo se da unapređujemo sve kulturne manifestacije koje organizujemo, i zato ćemo nastaviti da podržavamo Muziku naših predaka, sa željom da iz godine u godinu bude bolja. Hvala organizatorima na svemu što čine, na pozivu koji su mi uputili, kao i na programu koji imamo priliku da vidimo. Muzika naših predaka, kao i mnoga druga nasleđa, ostavljena nam je da brinemo o njoj i da je čuvamo od zaborava.”, reči su koje je okupljenima uputio predsednik Opštine Srbobran.

Muzika naših predaka 22. put u Srbobranu

Kao i prethodnih godina, tako i Muzika naših predaka 22. put je zatvorena plesom, veseljem u kojem su učestvovali svi zainteresovani posetioci, do kasno u noć.

Facebook Komentari