Održana je 21. MUZIKA NAŠIH PREDAKA

06. mart 2023.

Kategorija: Kultura

Tradicionalna srbobranska manifestacija koja pokušava od zaborava da sačuva izvornu muziku, pesmu i ples sa prostora panonske nizije, “Muzika naših predaka”, održana je proteklog vikenda po 21. put, u holu Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”.

Koncert koji je u subotu održan ponos je mađarske nacionalne zajednice u Srbobranu, i to sa pravom. Svake godine na jednom mestu okupi se veliki broj izvođača, ali i poštovalaca izvornih narodnih pesama.

U prepunoj sali škole, gde su sedeli najviši prestavnici Opštinske uprave kao i gosti iz drugih mesta Vojvodine i Mađarske, izveden je bogat program. Učestvovali su horovi “Kárókatonák” i “Boróka”, folklorna grupa “Kalala”, Srbobranski tamburaški orkestar, orkestar “Duhaj”, Tilinko Luca koju je pratio orkestar Čonka Ferenca, zatim orkestar “Terebes” iz Segedina i folklorna grupa “Harangos” iz Orošhaze iz Mađarske.

“Veliko mi je zadovoljstvo što se ponovo srećemo na ovoj, za našu opštinu, značajnoj manifestaciji. Razumevajući taj značaj, lokalna samouprava pruža punu podršku organizatorima već 21 godinu, a tako će biti i u budućnosti. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama, iz godine u godinu, da rastemo, da ‘Muzika naših predaka’ bude još veća i još značajnija, sa još više gostiju i izvođača na bini i sa još više publike. Time čuvamo duh tolerancije, multikulturalnost, sve ono što krasi našu lokalnu zajednicu. U prilog tome svedoči i ovaj program večeras. Nadam se da ćemo biti dostojni naših predaka i da ćemo ovakvim događajima čuvati duh i tradiciju koje su oni nekada nosili živeći u Srbobranu”, otvarajući manifestaciju, poručio je Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

U ime prijateljskog grada Orošhaze, s nadom da će saradnja dva grada i dalje rasti i produbljivati se, Radivoju Debeljačkom, predsedniku Opštine Srbobran, i Beati Fodor Sabadoš, članici Opštinskog veća, prigodne poklone uručio je Moric Bence, umetnički rukovodilac folklorne grupe “Harangos”.

Facebook Komentari