Nela Horvat

Nela Horvat Srbobranu predstavila slike na svili

26. januar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Prvo značajno kulturno okupljanje u Srbobranu u 2024. godini, bila je sinoć otvorena izložba slika koje je stvorila subotička umetnica Nela Horvat, a reč je o delima naslikanim na svili, izloženim u Galeriji Doma kulture.

Na preporuku dugogodišnjeg saradnika lokalne Ustanove kulture, umetničkog fotografa Rajka Karišića, Srbobranu je predstavljena jedna posebna slikarska tehnika – batik, koja potiče iz Indonezije i zbog koje je cela ova godina proglašena za Međunarodnu godinu batika, kako bi se svet upoznao s ovim načinom umetničkog izražavanja.

Nela Horvat

Nela Horvat je jedina slikarka u Srbiji koja se bavi ovim načinom slikanja, zbog čega je videti njena dela prava retkost i privilegija. “Umetnošću se bavim već više od 30 godina, i isključivo slikam batikom, koja je zaštićena od strane UESCO-a i proglašena kao nematerijalno kulturno dobro. Batik kao tehnika, može biti i afrički i indijski, međutim ja sam se opredelila isključivo za indonežanski i radim ga na tradicionalan način. To podrazumeva topao vosak i svilu.

Slike koje Srbobranci mogu videti pripadaju ciklusu koji se zove ‘Priče u kamenu’, a reč je o gradovima koji su u mom životu ostavili traga. Slike su nastajale u periodu od nekih desetak godina, a deo ovih slika je već bio izlagan u Italiji, u sedam, gradova, a završna izložba je održana u Monte Karlu. Naravno izlagala sam i kod nas, u Novom Sadu, Beogradu, imam iza sebe 314 samostalnih i veliki broj zajedničkih izložbi, a po prvi put imam to zadovoljstvo da dođem i u Srbobran, zbog čega sam jako srećna”, otkrila je slikarka Nela Horvat.

Njena dela će u Galeriji Doma kulture biti izložena do 8. februara 2024. godine, a posetioci eksponate mogu videti svakog radnog dana.

Facebook Komentari