Savremena pravoslavna slika u Srbobranu

11. april 2023.

Kategorija: Kultura

Galeriji Doma kulture je u ponedeljak bila mesto otvaranja izložbe pod nazivom “Savremena pravoslavna slika”, fotografa i autora Rajka R. Karišića iz Beograda.

Foto. Rajko Karišić

Dugogodišnja i plodonosna saradnja ovog umetnika i Doma kulture Srbobran nastavljena je izložbom koja spaja duhovnost i stvaralaštvo, sve ono što već vekovima povezuje pravoslavnu crkvu sa slikarima i vajarima.

Foto. Rajko Karišić

Izložba je s namerom priređena baš u nedelji koja najavljuje najvažniji praznik verujućeg naroda u većini, a to je naravno Uskrs. S tim u vezi otvaranju izložbene postavke prisustvovao je i sveštenik SPC u Srbobranu, Srboljub Srdić, koji je održao i besedu, dok je direktor Ustanove kulture u Srbobranu, Dejan Korceba, istu otvorio. Publici se obratio i sam autor, predstavljajući svoje 33 izložene fotografije, rukopise 32 zastupljena umetnika različitih poetika.

Foto. Rajko Karišić

Na samom početku ove večeri posvećene umetnosti, publika je mogla da uživa u živom izvođenju odlomka iz monodrame “Hriste, moj životu”, glumice Jelena Srećkov iz Novog Sada, koja i potpisuje ovo scensko delo.

Video prilog: TV Bačka

Za sve one koji nisu prisustvovali otvaranju, izložbu će moći da pogledaju do 24. aprila.

Facebook Komentari