Košarkašice najzad zaigrale kod kuće i donele pobedu Srbobranu

Košarkašice najzad zaigrale kod kuće i donele pobedu Srbobranu

26. novembar 2023.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Sport

Druga liga Srbije za košarkašice počela je da se igra još u oktobru, ali je zbog neobičnog kalendara takmičenja, ŽKK “Srbobran” tek 25. novembra odigrao drugu utakmicu pred svojom publikom. Pred stotinjak navijača, u krajnje neizvesnom meču 7. kola, “Belle” su došle do pobede nad ŽKK “Proleter” Novi Sad, sa rezultatom 64:56 (14:12, 17:17, 12:16, 21:11).

Obe ekipe su u utakmicu ušle dosta nesigurno, ipak srbobranske košarkašice uspostavljaju inicijalno vođstvo koje se kretalo od 1 do 6 poena razlike i održavaju ga tokom prvih 20 minuta igre. Svaki put kad bi gostujuća ekipa došla u poziciju da preokrene rezultat domaći sastav bi se budio i pokazivao da je suštinski kvalitetniji, ali takva inicijativa nije se dugo zadržavala zbog čega ni u jednom momentu devojke nisu uspevale da naprave razliku sa kojom bi mogle opuštenije da igraju.

Košarkašice najzad zaigrale kod kuće i donele pobedu Srbobranu

Do preokreta ipak dolazi u trećoj četvrtini, Novosađanke koriste učestale greške domaće ekipe, više izgubljenih lopti u kontinuitetu i neefikasna rešenja u odbrani. ŽKK “Srbobran” ne uspeva da se vrati u vođstvo ni pored svih izmena i brojnih kombinacija na parketu. Ipak u drugom poluvremenu u igru ulazi po prvi put Tisa Šućurović, i od tog momenta više nije sedala na klupu. Trebalo joj je malo vremena da se uigra, obezbeđivala je ekipi da ostane u igri, a zatim u poslednjoj četvrtini postaje igrač odluke, svaki posed pod košem protivnica je pretvara u koš ili iznuđene lične greške, što podiže raspoloženje kod devojaka. Zajednički dolaze u poziciju da ponovo povedu i čak naprave veću prednost do isteka 40. minuta.

Košarkašice najzad zaigrale kod kuće i donele pobedu Srbobranu

“Čudan splet okolnosti ove sezone, skoro je decembar a mi igramo tek drugu utakmicu kod kuće. Prvo je raspored bio takav da krenemo sa gostovanjima, pa je ‘Vršac’ istupio iz lige kad smo trebali da ih dočekamo u Srbobranu, zatim je Savez doneo odluku da se tri nedelje neigraju utakmice. Tokom te pauze smo imali prilično problema sa povredama i razboljevanjem igračica, faktički nismo uspevali da se okupimo svi i da na najbolji način iskoristimo tu pauzu da treniramo. Protiv ŽKK ‘Ras’ u Beogradu smo imali samo sedam košarkašica, iako smo dobro igrali nismo uspeli da pobedimo. Zato nam je posle svega jako stalo da danas odigramo dobro pred svojom publikom, a i ovo je prvi put od starta sezone da smo zaista kompletni.

Najveći deo večerašnje utakmice smo igrali u grču, na kraju kao da nas je pokrenulo to što je protivnik poveo, bili smo u situaciji da moramo da se prilagodimo njihovoj niskoj postavi, tako da smo i mi od 25. minuta igrali bez klasične petice u igri. Uspeli smo sa pet, faktički ‘istih’ igrača da sve preuzimamo i da pravimo prednost na terenu nakon čega smo se i vratili u igru. Čestitam mojoj ekipi na pobedi! Tražili smo način, imali smo veliku želju, iz minuta u minut smo igrali sve bolje i na kraju uspeli da pobedimo. ‘Proleter’, iako je novajlija u ligi, dobra je ekipa i fantastično se bori, a danas im je bilo izuzetno stalo da pobede. Ipak, naše košarkašice imaju kvalitet i mislim da je to na kraju i opravdano”, rekao je posle subotnje utakmice trener Ženskog košarkaškog kluba “Srbobran” Slobodan Subić, ističući da su svih 12 devojaka dobile priliku da zaigraju i da je zato ovo pobeda koja pripada kolektivu.

ŽKK “Srbobran” sad ima skor od 4 pobede u 7 nastupa, i košarkašice sa odličnim raspoloženjem 2. decembra idu u Ljuboviju, sa namerom da upišu još jednu pobedu protiv ekipe koja je ove godine na dnu tabele. “Mislim da, sem najbolje ekipe u ligi zrenjaninskog ‘Proletera’ i beogradskog ‘Rasa’, možemo ravnopravno da igramo sa svim ekipama, pa čak i protiv kragujevačkog ‘Radničkog’ od kog smo izgubili. Očekujem da ove sezone konačno sazrimo kao ekipa i budemo u vrhu tabele, možda i u borbi za jednu od najviših pozicija”, dodao je za kraj razgovora trener Subić.

Najefikasnija igračica “Srbobrana” na sinoćnjem meču bila je Mirjana Zorić, postigla je čak 19 poena uz 1 trojku, Tisa Šućurović 8 poena, koliko su postigle i Danijela Grahovac i Andrijana Antonijević. Milica Jovanović 6 poena, Aleksandra Janković 5, Milica Ćeran 4 od čega 1 trojka, dok su Jelena Ćurčić i Nada Radanović postigle po 3 poena.

Facebook Komentari