Nadalj obeležio Dan prevremeno rođenih beba

Nadalj obeležio Dan prevremeno rođenih beba

17. novembar 2023.

Mesto: Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca

I ovaj 17. novembar Nadaljčani su obeležili, već po tradiciji, Svetski dan prevremeno rođenih beba. Ljubičasta boja večeras je dominirala centrom sela, veliki broj balaona pušten je ka nebu, njihovo uzdizanje simbolizujue borbu za život koju vode prevremeno rođena deca i njihove porodice.

Divljenje prema malim herojima, uz želju da u razvoju što pre sustignu svoje vršnjake, uputili su Nadaljčani na Dan prevremeno rođenih beba. Takođe pozvali su društvo i nadležne da se još snažnije osvrnu na ovaj problem i obezbede sve najsavremenije medicinske uslove za brz oporavak i rast ove dece.

“Prema statistici, u Srbiji je svaka 11. beba prevremeno rođena. Prevremeni porođaj je porođaj koji se dogodi prerano, pre 37. nedelje trudnoće. Bebe rođene prerano mogu se suočiti sa komplikacijama opasnim po život i imati doživotne zdravstvene probleme. Bebe koje su rođene pre vremena su sitnije, imaju nisku telesnu temperaturu, teškoće sa disanjem i probleme sa hranjenjem. Još uvek se ne zna šta tačno uzrokuje prevremeno rođenje. Ovi mali a istovremeno veliki heroji, sami se bore za svoju budućnost, a naša je obaveza da im, uz podjednako važnu ljubav i podršku, obezbedimo najmoderniju medicinsku zaštitu i uslove da svojom bezgraničnom snagom, udahnu život punim plućima u okruženju svojih roditelja, braće i sesetra, svih onih koji ih najviše vole”, poručila je povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran.

Facebook Komentari