Obeležen Dan prevremeno rođene dece: Podrška za MALE divove

17. novembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Društvo

Svetski dan prevremeno rođene dece je 17. novembar, i taj se datum već po pravilu prigodno obeležava u Nadalju u ime cele opštine, a sa željom da se sledeće godine skup omasovi.

Na platou ispred OŠ “Žarko Zrenjanin Uča”, okupilo se dvadesetak stanovnika Nadalja sa decom, kako bi zajedničkim puštanjem ljubičastih balona ka nebu skrenuli pažnju na problem koji možda nije rešiv, ali se uz odgovarajuću pomoć može lakše prebroditi. Na svakih deset beba u Srbiji jedna se rodi prevremeno, i to su deca koja zahtevaju posebnu brigu, prvo kako bi preživela, a zatim kako bi nadoknadila zaostatak i kasnije vodila normalan život.

Direktorica škole, Branislava Stanaćev, pružila je podršku lokalnoj inicijativi i došla na skup, a čak je i osvetljenje na ulazu u ustanovu koju vodi bilo ljubičasto. U ime Opštine Srbobran prisustvovao je dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća u resoru ekologije, socijalne zaštite, unapređenja položaja penzionera i verske zajednice. Na njega je obeležavanje Dana prevremeno rođene dece ostavilo poseban utisak.

“Mene ovakve inicijative uvek obraduju, a ova me je posebno prijatno iznenadila. Okupili smo se i obeležili ljubičasti 17. novembar, prvenstveno kako bi smo podigli svest društva o ovom problemu. Koliko sam ja upoznat, kod nas ne postoji prava institucijalna podrška porodicama čije dete na svet dođe pre vremena. Ono što postoji nije na adekvatnom nivou, a trebalo bi da bude jer se radi o značajnom broju dece. Sva deca koja se rode pre navršene 37. nedelje trudnoće smatraju se prevremeno rođena, a kritična donja granica za koju se smatra da dete može da preživi je 23. do 24. nedelje. Oko 4 hiljade dece se godišnje rodi u Srbiji kao nedonošče, što je broj koji zahteva veću brigu, ne samo nadležnih u zdravstvu, već celog društva.

Mi imamo Institut za neonatologiju koji je dobro opremljen, ali on je u Beogradu i samo je jedan u Srbiji. Iskreno se nadam da će ova velika ulaganja u zdravstvo biti delom opredeljena za opremanje sličnih institucija, ili bar odeljenja , i u drugm manjim sredinama. To bi napravilo razliku i popravilo stanje”, rekao nam je u Nadalju dr Ilija Gazepov. Sem podrške detetu, ona je potrebna i majci, porodici u celosti, ovu decu često prate razvojne poteškoće, komplikacije i drugi problemi; sem lekara specijalista, neonatologa, dobrih pedijatara, tu mogu da pomognu i mnoge institucije van zdravstvenog sistema, ali i organizacije iz sektora NVO, mediji i drugi, stav je dr Gazepova.

Organizacija ovogodišnjeg skupa u Nadalju, kao i prethodnih godina, dolazi iz doma Vislavskih u kojem raste jedan mali div, kako se od milja zovu prevremeno rođena deca. Njegovo ime je Danilo, a inicijativa za obeležavanje 17. novembra dolazi od njegove majke Karoline, sa kojom smo imali priliku da razgovaramo. “Obeležavanje ovog datuma kod nas je počelo pre tri godine i to je bila moja želja, nemam svoje udruženje, ali pošto znam kako je to biti majka prevremeno rođene bebe takođe znam i sa kakvim se sve izazovima suočavaju roditelji širom naše zemlje. Ovaj skup je sa ciljem da se skrene pažnja na ovaj problem, nazovimo ga tako, ali i da se putem medija pokaže drugim roditeljima da nisu sami. Želja mi je da se ovo omasovi, da dođu ljudi i iz Turije, Srbobrana i drugih mesta, da privučemo što veću pažnju kako bi počelo da se čini više. Ovakvih obeležavanja Svetskog dana prevremeno rođene dece kod nas nema mnogo, u bližoj okolini mislim da niko to ne čini, a potrebno je”, rekla nam je Karolina Vislavski. Ona se zahvalila svima koji su došli večeras, što su uvideli da je podrška potrebna i što je pružaju.

Pre nego što su se ljubičasti baloni vinuli u nebo, održan je mali recital, sa posebnom porukom za male divove, a izvele su ga Danilove starije sestre, Jelena i Lana Vislavski. Odmah potom pušteni su baloni, njihov put u visine reflektuje želje onih koji ih puštaju, a to je da sva deca sa lakoćom napreduju i bez prepreka pronađu svoj put kroz život.

Facebook Komentari