Slava Kozma i Damjan, Sveti Vrači zaštitnici lekara i zdravstvenog osoblja, danas je prigodno obeležena u Domu zdravlja "Dr Đorđe Bastić" u Srbobranu

Slava Kozma i Damjan u Domu zdravlja dočekana s novom opremom

14. novembar 2023.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Zdravlje

Slava Kozma i Damjan, Sveti Vrači zaštitnici lekara i zdravstvenog osoblja, danas je prigodno obeležena u Domu zdravlja “Dr Đorđe Bastić” u Srbobranu, ujedno to je bila prilika da se u prisustvu uvaženih gostiju prikažu novoinstalirani dijanostički aparati koje je lokalna zdravstvena ustanova nabavila uz nesebičnu pomoć Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Slava Kozma i Damjan u Domu zdravlja dočekana s novom opremom

Direktor Doma zdravlja dr Vlastimir Kladar, obišao je radiološko odeljenje gde su postavljeni novi mamograf i rendgen aparati, u društvu dr Snežane Bojanić, pomoćnice pokrajinskog sekretara za zdravstvo, Radivoja Debeljačkog predsednika Opštine Srbobran i dr Ilije Gazepova člana Opštinskog veća.

Dr Snežana Bojanić, pomoćnica pokrajinskog sekretara, sa zadovoljstvom je stala kraj novih aparata, napominjući da su oni nabavljeni sredstvima Pokrajinske vlade, a na zahtev Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić” iz Srbobrana.

“Osvanuo je vrlo lep i zanačajan dan za Srbobran i Dom zdravlja u Srbobranu, dva nova i vrlo značajna aparata su od sad u funkciji građanki i građana ovog mesta. Novi mamograf i rendgen aparati stigli su u Srbobran. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je za ove aparate, i uopšte za Dom zdravlja u ovoj godini, izdvojio nešto više od 20 miliona dinara. Ponosni smo što su aparati vrlo brzo nabavljeni i stavljeni u funkciju. Stari aparati, koji nisu više bili funkcionalni, zamenjeni su novim i to je za Srbobrance vrlo značajno, jer će kao i do sad sve preglede moći da obave u svom mestu ali na savremeniji način”, rekla je Dr Snežana Bojanić, napominjući da lokalna samouprava čini značajne napore da svojim građanima obezbedi najbolje moguće uslove za primarnu zdravstvenu zaštitu, pa i više od toga, što je pomoćnica sekretara pohvalila kao dobar primer vođenja opštine.

Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran je istakao da je odgovorna politika Republike Srbije, na čelu sa Predsednikom Aleksandrom Vučićem, Pokrajinske vlade i lokalne samouprave, zajedničkim snagama dovela do toga da se Dom zdravlja u Srbobranu opremi novom i veoma važnom opremom.

“Instalirani aparati će našim građankama i građanima omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu nego što je bila do sada, a verujem da će nekim ljudima spasiti i živote. Smatram da je podrška koju smo ostvarili preko Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata za zdravstvo, od velikog značaja. Za manje lokalne samouprave poput naše, gde je najbliža Opšta bolnica u Vrbasu, ovakva podrška znači mnogo jer nam obezbeđuje više od primarne zdravstvene zaštite i onoga što je zakon predvideo da naš Dom zdravlja mora da obezbedi. Zbog toga sam veoma srećan i zadovoljan, zajedničkim snagama radimo na tome. Oko 30 miliona dinara je ove godine uloženo u opremu, pored Pokrajinske vlade ulagala je i kompanija NIS, na čemu smo neizmerno zahvalni, ali smo i sopstvenim sredstvima koje su obezbedili Dom zdravlja i Opština Srbobran, radili na poboljšanju usluga za sve naše sugrađane”, pojasnio je Radivoj Debeljački, izrazivši nadu da će se sa tom praksom nastaviti i u budućnosti.

On je istakao veliku agilnost i angažovanost Doma zdravlja, na čelu sa direktorom dr Vlastimirom Kladarom, pri nabavci opreme, što je na vreme ukazano na potrebe pacijenata i same ustanove, sve kako bi se ljudima u potrebi pružila najbolja zdravstvena usluga.

Slava Kozma i Damjan u Domu zdravlja dočekana s novom opremom

Nešto više o mogućnostima nabavljene opreme, dijagnostičkim prednostima, govorio je dr Vlastimir Kladar, direktor Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić” u Srbobranu. “Radi se o dva vrhunska analogna aparata sa CR konfiguracijom, koja sliku pretvara u digitalnu formu vrhunskog kvaliteta, visoke rezolucije i izuzetne transparentnosti i vizuelizacije, što je posebno važno za praćenje promena kod dojke. Jednako važno je da više nema bolnog pregleda, kakav jeste bio kod prethodnog aparata, jer potrebni nivo kompresije nije bolan, a to su potvrdile i prve pacijentkinje koje imaju iskustva sa pregleda na starom i novom aparatu. Ovaj mamograf je od kapitalne važnosti za Dom zdravlja, dugoročno smo rešili pitanje skrinig pregleda na karcinom dojke i dijagnostičke mamografije. Posebno se zahvaljujem Pokrajinskoj vladi jer, iako nije bilo u planu da se nabavlja RTG aparat i nakon što nam je pokvarena rentgenska cev, iz budžetske rezerve je izdvojeno četiri miliona dinara i naša ustanova je u hitnom postupku dobila novi RTG aparat”, rekao je dr Kladar, nakon čega je svoje goste poveo u svečanu salu, gde je slava Kozma i Damjan obeležena.

Facebook Komentari