Devojačka sprema

Devojačka sprema je bila obavezan deo priprema za svadbu

10. oktobar 2023.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Dom kulture Srbobran uveo je sinoć publiku u novo izdanje manifestacije “Dani kulturne tradicije“, koja je ove godine posvećena istraživanju starih običaja vezanih za čin venčanja. Manifestacija je otvorena u ponedeljak, 9. oktobra, izložbom pod nazivom “Devojačka sprema”.

Dejan Korceba, direktor Doma kulture Srbobran, otvorio je u Galeriji ustanove 22. “Dane kulturne tradicije”, pa i samu izložbu “Devojačka sprema”, u čemu mu je pomogla Aleksandra Brankov, mlada vokalna solistkinja, koja je izvođenjem tradicionalne narodne pesme uvela publiku u adekvatno raspoloženje.

“Prikazaćemo mnoge običaje vezane za čin sklapanja braka, koji postoje u tradiciji Srba i Mađara, dakle prikaz mešovitog braka, odnosno gde bi mladoženja bio Srbin a mlada Mađarica. Na taj način prikazujemo običaje obe nacionalne zajednice. Počinjemo ovom izložbom devojačke spreme i miraza, nastavljamo izložbom venčanica i frizura, a glavni događaj je u subotu kada ćemo tokom dana imati predstavljanje i prikaz običaja, pripremu svatova i odlazak po mladu, pa povratak u kuću. Tu će nam pomoći naše srpsko i mađarsko kulturno-umetničko društvo, kao i tamburaški orkestar”, rekao je Dejan Korceba, direktor Doma kulture Srbobran.

Devojačka sprema u Domu kulture Srbobran

Izložba je pored eksponata, prikupljenih od lokanih kolekcionara, kao i uvek, imala edukativni karakter, gde je vodeću ulogu imala Ljiljana Trifunović, etnologica Muzeja Vojvodine.

“Devojačka sprema, kod Srba i kod Mađara, kao i kod drugih nacionalnih zajednica u Vojvodini, skoro da je ista, samo su joj razičita imena. Svaka sadrži određeni broj jastučnica, jorganskih navlaka i navlaka za dunju, ponjavica, ćilima, peškira, salveta, stoljnjaka, devojačkih košulja, spavaćica, svega onog što mladoj ženi treba u prvom periodu kada pređe u novi dom. Za to prvo vreme nju spremaju njeni roditelji, tako je bilo pre 100 i više godina, a danas devojački miraz sadrži sve to isto, ali na malo drugačiji način. Više peškir nije kudeljni ili laneni već frotir, nije više vezen stolnjak, već neki kupljen u velikoj trgovini. Ipak, osnova se ne menja i neće se menjati ni u budućnosti“, objasnila je Ljiljana Trifunović. Ona je takođe govorila kako i kada se nekada prenosio devojački sanduk, kada se veze i tka sprema i kada se sve pakuje, kao i o drugim običajima u vezi sa mirazom.

Facebook Komentari