Mesoviti brak - Dani kulturne tradicije Srbobran

Mešoviti brak – kao deo kulturne tradicije u Vojvodini

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Tradicionalna manifestacija u organizaciji Ustanove kulture Dom kulture Srbobran, „Dani kulturne tradicije“, se ove godine održava 22. put, a tema koja se obrađuje jeste svadbeni običaji kod Srba i Mađara u Vojvodini – “Mešoviti brak”.

Prikaz same svadbe “Mešoviti brak”, kao vrhunac manifestacije, čuva se za poslednji dan, dok će na početku, u ponedeljak 9. oktobra od 19.00 časova, moći se pogleda izložba „Devojačka sprema“, koju čine eksponati prikupljeni iz privatnih kolekcija Srbobranki i lokalnih udruženja. Posetioci će kroz izložbu biti stručno vođeni od strane etnologice Ljiljane Trifunović, muzejske savetnice Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

Drugog dana, u petak 13. oktobra, u 19.00 časova će se održati modna revija frizura i venčanica. Za frizure su zaduženi učenici Gimnazije i stručne škole „Svetozar Miletić“ u Srbobranu – odsek frizer, a venčanice obezbeđuje studio venčanica „Goga stil“ iz Novog Sada.

Trećeg dana, subota 14. oktobar, biće predstaljen složeni prikaz svadbenog običaja „Mešoviti brak“, između Srbina i Mađarice, gde će posetioci moći da se upoznaju sa svim običajima koji su u savremenom životu zaboravljeni. Kompletan prikaz svadbe trajaće od 11.00 do 17.00 časova i deševaće se na više lokacija, kako se svadbena povorka bude kretala Srbobranom (detaljno je objašnjeno na plakatu).

Učestvuju KUD „Stevan Vladislav Kaćanski – Bard“, Klub za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine i Udruženje „Ruka spasa – Savka Lazić“ Srbobran. Svatove će pratiti srpski i mađarski tamburaški orkestri.

Facebook Komentari