Svetski dan srca Srbobran

Svetski dan srca obeležen u OŠ “Vuk Karadžić”

29. septembar 2023.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola, Zdravlje

Svetski dan srca se ove godine obeležava pod sloganom “Srcem upoznaj srce”, a Crveni krst Srbobran je odlučio da ovaj 29. septembar provede sa učenicima Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

Na času biologije za V razred, koji drži nastavnica Adrijana Vereš, sekretar lokalne organizacije CK Goran Radovanović, je objasnio đacima zašto se obeležava Svetski dan srca, kratko im prezentovao istoriju ovog datuma i sa kojim je ciljem ustanovljen, a zatim im je nastavnica održala predavanje o najvažnijem organu u telu, samom srcu.

“Bolesti srca i kardiovaskularnog sistema spadaju u vodeće na svetskom nivou, pogotovo su izražene u nerazvijenim i zemljama u razvoju. Prevencija istih je najbolji način borbe, edukacija stanovništva o važnosti zdravog načina življenja, usvajanja navika koje neće dozvoliti razvoj bolesti srca, ključni su za svako društvo. Zato smo danas došli u Osnovnu školu ‘Vuk Karadžić’, kako bi smo edukacijom radili na prevenciji. Deca viših razreda su dovoljno odrasla da razumeju temu, da shvate poruku i zatim, nadamo se, počnu da primenjuju naučeno”, rekao je Radovanović, sekretar CK Srbobran.

On se zahvalio Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, direktorici Ružici Milić i nastavnici Adrijani Vereš, na spremnosti da učestvuju u obeležavanju 29. septembra, i entuzijazmu koji ulažu kad je obrazovanje dece u pitanju, naglasivši, da tu ne misli samo na današnju, već i na mnoge druge akcije koje sprovode tokom školske godine.

Prema raspoloživim podacima, u Srbiji su tokom 2022. godine od bolesti srca i krvnih sudova umrle 51.624 osobe (23.695 muškarca i 27.929 žena). Bolesti srca i krvnih sudova sa učešćem od 47.3 odsto u svim uzrocima, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji.

Najvažniji faktori koji utiču na obolevanje srca i kardiovaskularnog sistema jesu nezdrava ishrana, manjak fizičke aktivnost i pušenje. Iako je najsnažniji mišić u organizmu, koji neprestano radi, srce može postati ranjivo ukoliko se konstantno izlaže pomenutim faktorima rizika.

Facebook Komentari