Sava Kišdobranski (1860-1942)

11. oktobar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Projekat

Sava Kišdobranski (1860-1942) je bio oženjen Milevom Kišdobranski rođ. Velemirovom (1862-1932) sa kojom nije imao dece. Kod njih u kući je radila sluškinja Sofija Momirović, koja je zatrudnela sa Savom i rodila mu vanbračnog sina Bogdana Momirovića 9. septembra 1908. godine. S obzirom na to da je Sava bio u braku sa Milevom, nije mogao priznati svog vanbračnog sina sve dok mu je supruga živa.

Nakon Milevine smrti 1932. godine, Sava se sad već u poznim godinama svog života oženio nekadašnjom sluškinjom Sofijom i posvojio, tj. priznao, svog vanbračnog sina za zakonitog 1935. godine, darovao mu svoje prezime i svu imovinu.

Ugovor o posvojenju Bogdana Momirovića

Vrlo je interesantno i da je nakon smrti Save Kišdobranskog on sahranjen na srbobranskom groblju u istu grobnicu sa svojom prvom suprugom Milevom Kišdobranski, a koju je podigla njegova druga supruga Sofija – na izuzetno velikom spomeniku od crnog mermera, koji se nalazi sa leve strane glavne aleje, blizu ulazne južne kapije, stoji natpis: „Uspomena od ožalošćene supruge Sofije i sin Bogdan.”

Životna priča ove porodice je komplikovana i tajnovita. Ne spominje se ni u jednoj zavičajnoj knjizi o Srbobranu, kao što je to slučaj sa drugim veleposedničkim porodicama, a izuzetno je značajna jer je iza nje ostao Legat Save i Sofije Kišdobranski, odnosno njihova porodična kuća izgrađena 1902. godine zaveštana Matici srpskoj i građanima opštine Srbobran. U tom legatu se danas nalazi Dom kulture Srbobran i Izdvojeno odeljenje Osnovne muzičke škole iz Vrbasa.

Iako do svoje 28. godine nije bio priznat za zakonito dete, Bogdan Kišdobranski – Momirović (1908-1988) ipak je uživao punu materijalnu podršku svog oca Save što se da zaključiti iz njegovog visokog obrazovanja i skupog školovanja. Studirao je medicinu u Parizu, a prava je završio u Beogradu.

Bogdan Kišdobranski Momirović

Svirao je violinu i bio član folklornog udruženja „Jadran” – novine su pisale o poseti društva Francuskoj u kojoj je učestvovao i Bogdan.

Porodičnu kuću u ulici Cara Lazara, nekadašnjoj ulici Ive Lole Ribara broj 6, Bogdan Kišdobranski – Momirović zaveštao je 1988. godine Matici srpskoj iz Novog Sada i građanima Srbobrana, za kulturne i prosvetne ciljeve, jer nije imao svoje dece.

Izvršilac testamenta bio je Milan Nenadov, čiji potomci poseduju nešto od  fotografija i dokumenata o životu Bogdana Kišdobranskog – Momirovića, na osnovu kojih je rekonstruisan život ove porodice značajnih zadužbinara.

Facebook Komentari