Ne smemo zaboraviti kulturu ni u vreme vanrednog stanja

23. april 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Vanredni uslovi koje živimo, izazvani pandemijom koronavirusa, potisnuli su društveni život u drugi plan, a sa njim i sva kulturna dešavanja. Preporukom Ministarstva kulture i informisanja ustanove kulture počele su sa radom, a među njima je i srbobranski Dom kulture.

Kako je za nastavak rada potrebno da se ispoštuju sve propisane mere koje su i dalje na snazi, Dom kulture nije u mogućnosti da na uobičajen način prezentuje umetnost, odnosno da u svoju galeriju pozove građane. S tim u vezi, direktorka ove Ustanove Milica Zarić, odlučila je da jednom nedeljno napravi izložbu slika koja će građanima biti dostupna online.

“Kultura i umetnost potrebni su svakom čoveku, bio on toga svestan ili ne. Snaga i emocije koje se mogu osetiti u umetničkim delima, posebno u slikama, daju nam energiju i hrane dušu, a to nam je sigurno potrebno u ovo vreme kad smo usled vanredne situaciji dužni da se distanciramo od dragih nam ljudi i da ne napuštamo domove. Ustanova na čijem sam čelu će od sad, jednom nedeljno, u svojoj galeriji priređivati izložbe slika koje će našim Srbobrancima biti dostupne preko interneta. Verujem da će svako pronaći nešto za sebe, nešto što će mu se dopasti, jer reč je o izuzetnim delima sjajnih umetnika. Ne smemo zaboraviti kulturu ni u vreme vanrednog stanja.”, rekla je za naš portal Milica Zarić.

Prvu izložbu slika, koju možete pronaći u galeriji u dnu ovog članka, čine dela slikara ekspresioniste Brace Azarića. Njegove slike krase galeriju Doma kulture od sredine marta meseca, ali kako je gotovo u isto vreme došlo do proglašenja vanrednog stanja, dela su ostala nepristupačna za konzumente umetnosti. Nešto više o slikaru i samoj svečanosti otvaranja izložbe možete pronaći ovde.

“Gledajući slike Brace Azarića čak i laik za umetnost odmah shvati, da su u pitanju originalna dela. Pod tom konstatacijom ne mislim na umetnički pravac, već na originalnost pojedinca. Živimo u vremenu vrtoglavog tehnološkog napretka, a prema klasici se odnosimo sa delimičnim podozrenjem.  Proživljavajući iskustva raznih događaja poslednjih godina, izložbi slika, skulptura, pa čak i ručnih radova, imamo utisak kopija delova umetničkih dela, pa čak i celih koncepcija. Sve zahvaljujući momentalnoj dostupnosti informacija, u ovom slučaju, tuđe umetničke imaginacije. Kod Brace Azarića to nije slučaj”, ocenio je stvaralaštvo ovog slikara potredsednik asocijacije “ArtCENTAR” iz Novog Sada, Ištvan Fusko.

 

 

Facebook Komentari