Tribina koja nas uči kako da postanemo bolji ljudi

14. januar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Projekat

Nadaljski vrtić “Bubamara”, a sa njim i Ustanova predškolskog vaspitanja “Radost”, članovi su Međunarodnog projekta “Čarobna interkulturalna mreža prijateljstva” (A Magical Intercultural Friendship Network – Modul 3), u okviru kog je realizovana regionalna tribina od 10 do 11. januara 2020. godine u OŠ “Milan Ilić Čiča” u Aranđelovcu.

Ovaj međunarodni projekat okuplja 380 škola i oko 12 hiljada učenika iz 14 zemalja širom sveta. Na tribini u Aranđelovcu učestvovali su učesnici iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Vaspitačica u nadaljskom vrtiću, Danijela Miličić Trebaticki, nacionalni je koordinator za Srbiju u ovom projektu. U Aranđelovcu se plela mreža prijateljstva između Skoplja, Doboja, Stanara, Tuzle, Nikšića, Aranđelovca, Mionice, Beograda, Mladenovca, Iriga, Nadalja i Ćuprije. Učesnici su imali priliku tokom ova dva dana da se upoznaju sa srpskim obrazovnim sistemom, održana je tribina predstavljanja projekta, izneti utisci iz sve četiri države čiji su predstavnici bili prisutni, dodeljeni sertifikati koordinatorima i prisutnim učesnicima projekta, a deca su kroz interaktivne radionice pokazala koliko su naučila iz ovog projekta i predstavila svoje zavičaje i njihove znamenitosti. Skup je podržala Opština Aranđelovac i Školska uprava Kragujevac, čiji su zvaničnici prisustvovali svečanom delu i obratili se prisutnima sa rečima zahvalnosti i podrške.

„Velika je čast biti koordinator ovog sjajnog međunarodnog projekta u kojem smo umrežili ljubav, pleli čarobnu mrežu prijateljstva, razbijali stereotipe i predrasude. Modul 3 projekta je trajao 7 nedelja i sadržao je 7 zadataka. Učilo se o važnim životnim pitanjima i važnim aspektima života, koja će učiniti da svi zajedno postanemo bolji ljudi. Učio nas je da budemo građani koji će moći da žive sa svima, čuvajući svoj identitet, obeležavajući sve važne datume i događaje, ne zamerajući nikome na negovanju sopstvenog identiteta. Deca su takođe učila šta je diskriminacija i kako da do nje ne dođe, kako pružiti podršku onima kojima je potrebna, šta znači biti različit i kako prihvatiti različitost. Crpili smo mogućnosti kako da budemo svi zajedno bolji ljudi, bolji prema drugima i drugačijima. Uskoro će se otvoriti i 4. modul koji će se baviti važnim životnim vrednostima i razvijanjem kompetencija u okviru obrazovanja za 21. vek, kroz koji će se deca osposobljavati za znanja i veštine potrebne da postanu bolji ljudi, te je ovo ujedno i poziv za sve nastavnike iz naše opštine da nam se pridruže u pletenju čarobne interkulturalne mreže prijateljstva.“, rekla je Danijela o projektu čiji je važan deo.

Facebook Komentari