Učenička akcija PAPIRKO više nego uspešna

07. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Društvo, Projekat, Škola

Četvrti put za redom osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” organizuje akciju pod nazivom “Papirko” kojom se želi postići da ekološka svest kod dece bude na visokom nivou, ali i da se pomogne samoj školi.

????????????????????????????????????

U akciji “Papirko” učestvovali su svi razredi osnovne škole a zadatak je bio da se prikupi što veća količina otpadnog papira koji će biti prodat kao reciklažna sirovina. Odeljenje koje sakupi najviše papira po običaju biva nagrađeno, a sredstva dobijena prodajom celulozne mase koriste se za kupovinu nastavnih sredstava, koja su školi uvek potrebna. Otkup papira kao i prethodnih godina vršila je firma Tehno Papir koja se bavi trgovinom sekundarnim sirovinama.

????????????????????????????????????

Nastavnica biologije Adrijana Vereš, kao i uvek jedna je od glavnih pokretača svih akcija u školi “J.J.Zmaj”, te je tako i ovog puta bila odgovorna da se “Papirko” uspešno organizuje i privede kraju. Biološka sekcija “Pužići” je dala svoj veliki doprinos Papirku koji je ove godine bio održan u subotu 6. oktobara, što je i ovo dešavanje učinilo delom”Dečije nedelje” koja se u našoj opštini obeležava nizom aktivnosti.

????????????????????????????????????

Građani Srbobrana rado su se odazivali na pozive dece da doniraju svoj otpadni papir kako bi akcija uspela, a mnogi su se ponudili da i prevezu veće količine sirovine. Deca su vrlo aktivno učestvovala u donošenju papira na sabirno mesto, u dvorištu osnovne škole. Svaka pojedinačna donacija papira je merena kako bi na kraju moglo da se odluči koje odeljenje od 15 prijavljenih je pobedilo. Pobedničko odeljenje dobilo je veliki slatki paket, odnosno svaki učenik ponaosob, a svi ostali učesnici bili su nagrađeni utešnim paketićima. Najbitnije od svega je da deca nauče da je reciklaža vrlo bitna i da se mora paziti na prirodu i njeno očuvanje, kao i da je takmičarski duh bitan ali da nagrada sledi i onima koji učestvuju a ne samo pobednicima, kako bi na taj način bili podstaknuti da uvek daju svoj doprinos društvu.

????????????????????????????????????

Na ovogodišnjoj akciji prikupljeno je 9.869,49 kg papira što je zaista za svaku pohvalu. Najuspešnije odeljenje mlađih razreda bilo je IV4, koje je sa svojom učiteljicom Verom Vorgić sakupili 1.289,25 kg papira. Najbolji u konkurenciji starijih razreda bili su učenici VII3 nastavnice Kovač Blanke, koji su uspeli da prikupe neverovatnih 2.405,65 kg otpadnog papira, što čini skoro jednu četvrtinu ukupne količine sakupljene sirovine.

Svaka čast za trud svim vrednim učenicima ove škole i hvala im što naš Srbobran čine boljim mestom za život.

 

Facebook Komentari