Kruna rada udruženja “Ruka Spasa”

21. decembar 2017.

Mesto: Srbobran

Kategorija: Kultura, Projekat

Sreda poslepodne u Srbobranu bilo je posebno po velikom događaju koji je priređen u sali Pozorištanceta, pripredilo ga je udruženje RUKA SPASA. Udruženje se predstavilo novim projektom “Čuvajmo Tradiciju”. Cilj ovog projekta je da se pomogne rad kulturno umetničkih društava “Bard” iz Srbobrana i “Ivanjsko cveće” iz Nadalja. Deca koja igraju za ova dva KUD-a će ručno izrađene nošnje, koje su izložene, moći sa ponosom da nose na svojim nastupima.

Pošto smo prišli kraju godine, red je da se saberu utisci, pogleda iza sebe i vidi šta smo postigli, a na posletku i zahvalimo onima koji su bili tu sa nama. Uz ove misli je i udruženje RUKA SPASA odlučilo da priredi svečanost u svom Srbobranu. Otvaranje svečanosti je palo u ruke direktorki Doma kulture Branislavi Sekulić koja je sledećim rečima predstavila rad udruženja:

“Mnogo je onih koji su osetili nesebičnost vrednih žena okupljenih oko iste ideje, da radeći ono što vole pomognu osobama kojima je pomoć potrebna. Do ove ideje je prva došla gospođa Savka azić na čiju inicijativu je osnovano udruženje “Ruka Spasa”. Od te ne tako davne 2014. godine do danas rame uz rame sa gospođom Lazić stalo je još mnogo žena sličnih po ubeđenju i željom za radom i druženjem, a baš to druženje i daje, ako se pokazalo, najbolje rezultate. Dosadašnjim humanitarnim akcijama postale su poznate ne samo u srbobranskoj opštini, već i izvan nje. “Ruka spasa” je svojim delovanjem pomagala najčešće deci, jer su ona najosetljiviji deo ruštva i zavređuju svu pažnju. Zato su paketi ručno izrađene odeće i odlazili u male ruke dece u: novosadskoj Betaniji, dečijem krilu bolnice u Vrbasu, socijalno ugroženoj i deci ometenoj u razvoju. Pored pomoći deci, ove humane žene rade i na očuvanju kulturne posebnosti naroda u Vojvodini, a današnji skup je pravi primer tog rada. Kroz različite radionice koje održavaju duh starih zanata i etno tradicije naroda, nastaju narodne nošnje koje sa ponosom nose članovi kulturno umetničkih društava naše opštine. Dvadesetak članica udruženja svojim zajedničkim radom od prirodnih materijala štrikaju, heklaju i vezu unikatne, a slobodno se može reći umetnički vredne, predmete: kape, šaleve, čarape, torbice, lutke i nakit”.

nastupi-kud

Na binu je zatim stupila i gospođa Savka Lazić, osnivač Ruke Spasa i sledećim rečima dotakla sve prisutne:

“Hvala Vam što ste danas ovde sa nama i što pratite naš rad. Ovim projektom želimo da damo svoj skromni doprinos društvu i da bar za malo učinimo život svojih sugrađana lakšim i jednostavnijim. U osnovi to je ono čime se “Ruka spasa” bavi od svog postanka. Osluškujemo i gledamo gde je to potrebno pomoći i zatim damo koliko možemo. Nije to mnogo, ali se nadamo da će naš rad nagnati i druge da učine nešto slično, a to je razlog zbog kog svaki put javno predstavimo svoj rad. Pozivam Vas sve da nam se pridružite u našim radionicama, dođite da se družimo i možda naučite nešto novo i zanimljivo, ili još bolje naučite Vi nas. Ako svako od nas, danas učini nešto dobro i nesebično, ma koliko to sitno bilo, sutra će ova zemlja biti mnogo lepše mesto za život. Ovo udruženje je neprofitabilno, i živi od dobre volje naših članova i široke ruke naših dobrotvora. Ja danas iznad svega želim da Vam se zahvalim svima. Hvala mojim dragim koleginicama i drugaricama, što ste sa mnom u ovome i što sa toliko ljubavlji i želje istrajavate na svakom zadatku koji sebi postavimo. Takođe se od srca zahvaljujem i svim ljudima i organizacijama što nam pomažete u materijalu, novcu ili nam izlazite u susret uslugama kojima olakšavate da naš svaki projekat izguramo do kraja. Hvala Vam”.

U nastavku večeri publici su se predstavila kulturno umetnička društva “Ivanjsko cveće” i “Bard” narodnim igrama i pesmom. Nakon zanimljivih nastupa ovih čuvara kulturne baštine našeg naroda udruženje je pozvalo sve koji se žele pridružiti njihovom radu da to i učine. Nevažne su godine i pol, bitno je samo da želite da se družite, stvarate svojim rukama i naučite nešto novo. Svi koje zanima šta je do sad urađeno, mogu to pogledati na facebook stranici Udruženje Ruka spasa.

Veče je završeno rečima: “Čuvajmo tradiciju, jer narod bez tradicije i folklora ne postoji”.

 

Članak je deo projekta SrbobranDanas, sufinansiranog od strane opštine Srbobran.
Stavovi izneti u podržanom mediskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook Komentari