Međusobno upoznavanje srednjoškolaca kroz projekat KARPATSKE PARALELE

26. februar 2017.

Mesto: Srbobran

Kategorija: Kultura, Projekat

U toku je realizacija projekta “Karpatske paralele” Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina u koji su uključene četiri gimnazije i srednja škola iz Vršca, Kovačice, Srbobrana i Ruskog Krstura.

Projekat je podržan sa finansijske strane od Fondacije za otvoreno društvo, a u njemu učestvuju srednjoškolci rumunske, slovačke, srpske i rusinske nacionalne zajednice.

Održana su već dva susreta, prvi u Vršcu početkom decembra  a drugi u Kovačici sredinom januara.  Treći susret “Karpatse paralele” počeo je juče u Ruskom Krsturu a danas nastavljen u našoj opštini.

Ovo je ujedno i završni dan pa smo iskoristili priliku da porazgovaramo sa mentorom naših gimnazijalaca koji učestvuju u ovom projektu, profesorku Svetlanu Pajić Jojkić

Cilj projekta je da se kroz interkulturne susrete srednjoškolaca kroz radionice i posete institucijama pronađe šta je to zajedničko u životu i razvoju tih zajednica. Oni su se kroz ove susrete upoznavali sa zajedničkom kulturom, običajima i sličsnostima. Svaki grad je predstavio svoju zajednicu a naši današnji gosti su razgledali Trg slobode, posetili su i pravoslavnu crkvu i dogovorili o narednoj saradnji.

“Učenice naše gimnazije su se izuzetno dobro pokazale u svim radionicama koje su se bile organozovane. Radionice su bile organizovane i na temu zajedničke istorije Vojvodine, ali i na temu omladinskog optimizma i volontarizma, govorilo se o njihovim iskustvima i izrazile su želju da aktivno uzmu učešće u radu lokalne zajednice u budućnosti i da malo motivišu svoje vršnjake u tom pravcu da i oni mogu nešto korisno urade za zajednicu.

Lokalna samouprave je podržala ovaj projekat a predstavnik lokalne samouprave Zoran Mijić prisustvovao je današnjem susretu. Pozdravio je sve učesnike  izrazio želju da se ovaj projekat nastavi pa se nadam da će i lokalna samouprava da nam pruži pomoć jer planiramo jedan malo ozbiljniji susret  ponovo u Srbobranu sa svim ovim učenicima i njihovim mentorima.

Pored mene i učenika naše gimnazije saradnici na ovom projektu su bili profesori koji su pripremali učenike drugih škola, iz  Vršca je to bila profesorka Ivana Milošević, iz Kovačice Miroslav Jurica i iz Ruskog Krstura je bila pedagog njihove gimnazije Ljubica Njaradi a tu su Jelena i Marija Perković koje su ispred Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina bile glavne organizatorke ovog projekta” – rekla je za naš portal profesorka Pajić Jojkić.

 

 

 

Članak je deo projekta SrbobranDanas, sufinansiranog od strane opštine Srbobran.
Stavovi izneti u podržanom mediskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook Komentari