NAŠ SRBOBRAN kao deo projektne nastave u Vukovoj školi

19. oktobar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva, Projekat, Škola

Projekat “Naš Srbobran” deo je Projektne nastave, koju je kao obavezu od prethodne školske godine u sve škole u Republici Srbiji uvelo ministarstvo prosvet. U Osnovnoj školi “Vuka Karadžić” projekat uključuje sve aktere školskog života – učenike, nastavnike, roditelje i lokalnu zajednicu.

Povezivanje sa sredinom u kojoj se nalazi uslov je za otvorenost škole, zbog čega je baš uoči Dana oslobođenja Srbobrana, u školi priređen program koji predstavlja finale projekta „Naš Srbobran“ kojim su se učenici i nastavnici bavili prethodnih nedelja. “Učenici naše škole, pod rukovodstvom nastavnice Milene Vukićević, pripremili su na engleskom jeziku turistički prikaz Srbobrana uz prateću Power Point prezentaciju. Srbobran je predstavljen i na nemačkom jeziku putem kratkog dokumentarnog filma koji su snimili učenici nastavnice Arijane Vojkić.Učenik osmog razreda Stefan Ančić je snimao, režirao i kasnije kompjuterski obradio film u kome su glumili njegovi drugari iz razreda. Imali smo priliku da na stranim jezicima poslušamo priču o srbobranskom parku i trgu, crkvama, opštini, Beljanskoj bari, ali i o poznatim fudbalerima koji su potekli iz našeg grada- Saši Katajiu i Ognjenu Mudrinskom”, rekla je direktorka škole Julkica Popović.

Učenici Nataše Mrkšić i Ružice Milić, nastavnica srpskog jezika i geografije, izrađivali su mape sa geografskim položajem Srbobrana i plakate čija su tema bile ugledni Srbobranci – Gedeon, Lazar i Lenka Dunđerski, Radoslav Subić i Milan Dunđerski. Takođe je postavljena izložba porodičnih stabala koje su izrađivali učenici šestog razreda u saradnji sa svojim roditeljima. Nastavnici likovne kulture Jelena Popović i Sava Trifunović odabrali su najkreativnije radove, a odabrani učenici nagrađeni su prigodnim poklonom.

Nagrade su dobili Ana Stanojević, Anja Banković, Strahinja Jakovljević, Iskra Pivnički i Mihajlo Mrkšić. Kako se u Srbobranu oduvek negovala kultura i ljubav prema pozorištu, učenici
nastavnice srpskog jezika Dragane Čokić su za kraj programa izveli dramsku predstavu „Šekspir je pao na teme“.

Facebook Komentari