Mladen Đuričić promoviše knjigu u biblioteci 29. novembra Srbobran

Mladen Đuričić promoviše knjigu u biblioteci 29. novembra

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Narodna biblioteka poziva Srbobrance na promociju knjige “Laza Kostić i srpska književna kritika 20. veka”, koju je napisao Vrbašanin Mladen Đuričić. Predstavljanje dela je u sredu, 29. novembra u 17.00 sati, a o knjizi će pored autora govoriti i književni kritičar Marija Cvetićanin. 

Mladen Đuričić rođen 1990. godine u Vrbasu. U rodnom gradu stiče osnovno i srednje obrazovanje, a potom upisuje studije na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Danas radi kao profesor književnosti u gimnaziji.

Knjiga “Laza Kostić i srpska književna kritika 20. veka” nastala je na osnovu doktorske disertacije koju je napisao Mladen Đuričić, a usmerena je na prevrednovanje pesničkog dela Laze Kostića (1841-1910). Autor knjige svoju težnju ostvaruje tako što sabira i sagledava kritičku recepciju Kostićevog dela u srpskoj književnosti 20. veka, a time, posredno, sistematizuje kako istraživači i stvaraoci sagledavaju značaj i stvaralačke impulse tog dela u tradicijskom toku savremene srpske književnosti.

Studija analitički razmatra nepravednu marginalizaciju Laze Kostića u prvim decenijama 20. veka, a istovremeno pokazuje i kako je tekao pesnikov veliki povratak na pesničku scenu, najpre zahvaljujući kritičkoj delatnosti međuratnih autora, a potom i onih istraživača koji se u književnoj periodici oglašavaju u godinama nakon Drugog svetskog rata.

Facebook Komentari