19. oktobar - Dan oslobođenja i Dan opštine Srbobran

19. oktobar – Dan oslobođenja i Dan opštine Srbobran

19. oktobar 2023.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Danas je navršeno tačno 79 godina od kako je u Drugom svetskom ratu oslobođen Srbobran, 19. oktobar je ujedno i Dan opštine Srbobran, praznik koji je javnim skupom obeležen na Trgu slobode u prisustvu predstavnika pokrajinske i lokalne vlasti, istaknutih činilaca društvenog života, dece i građana.

Pevanjem himne “Bože pravde”, Hora Osnovne škole “Vuk Karadžić”, počelo je obeležavanje na 19. oktobar za Srbobrance važan datum, a zatim je usledilo polaganje venaca podno spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora, koji krasi centar Srbobrana.

Prvo su to zajednički učinili Radivoj Debeljački – predsednik Opštine Srbobran, i Milena Alargić – predsednica Skupštine opštine Srbobran, a zatim redom: Radivoj Paroški – zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Opštinski odbor Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata, Udruženje ratnih vojnih invalida Srbobran, Udruženje boraca 1991-1999. “Hrabri borci” Srbobran, Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija Srbije.

Nakon što je položeno cveće, skupu se obratio Bogdan Ljuština, u ime SUBNOR-a. “Danas slavimo i obeležavamo 19. oktobar, na današnji dan pre tačno 79 godina oslobođen je Srbobran od fašizma, okupacije u Drugom svetskom ratu. To je bio najsuroviji rat u istoriji ljudskog roda, živote je izgubilo više od 55 miliona ljudi. Strahote i žrtve srpskog naroda su bile ogromne. Činjena su masovna pogubljenja srpskog življa, prisilna pokrštavanja, deportacije u logore, progoni i brojni drugi ratni zločini. Prema različitim izvorima, ubijeno je više stotina hiljada Srba na području okupirane Jugoslavije, a i naš Srbobran je podneo ogromne žrtve. Poginulo je 359 boraca sa teritorije naše opštine. Tokom 19. oktobra 1944. godine Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, u sadejstvu s Crvenom armijom, oslobodila je Srbobran dok su Turija i Nadalj konačno oslobođeni posle trodnevne borbe. S toga, našim precima veliko hvala za sve što su učinili, hvala što su nam poklonili civilizaciju. Danas s ponosom govorimo o našem najvećem bogatstvu, a to su naša deca i hrabri vredni ljudi Srbobrana.

Podsećam da imamo u našem mestu dva živa učesnika rata, Mladena Nićina i Ljubomira Panjkovića, koji nam sa velikom energijom govore o slavnim danima oslobođenja Srbobrana , na čemu smo jednako zahvalni kao i na njihovoj borbi. Srbija kao pobednik u borbi protiv nacizma i fašizma stoji na braniku istorijske istine i pruža snažan otpor svakom revizionizmu. Mnogo se čini poslednjih godina da se od zaborave otme podvig našeg naroda u oba svetska rata. Moramo se u svakoj prilici podsetiti odbrambenih ratova od 1991. do 1995. godine, kao i NATO agresije 1999. godine na našu zemlju, radi onih što su poginuli , a još više radi naših potomaka, uvek se moramo sećati. Dan oslobođenja Srbobrana ove godine obeležavamo u okolnostima zaoštravanja sukoba u Ukrajini i pojasu Gaze, kada energetska kriza pogađa ceo svet, ali i u vreme kada se u našem regionu pokušavaju prekrajati istorijske činjenice i potpuno falsifikovati istorija. Mi borci pozivamo na razum, prosperitet i stabilnost zemlje Srbije. Naša je poruka da rat nikom ništa dobro nije doneo. Neka je večna slava svim poginulim borcima i hvala im, a u ime Opštinskog odbora SUBNOR Srbobran, čestitam svim Srbobrancima Dan oslobođenja”, rekao je na Trgu slobode Bogdan Ljuština, predstavnik Opštinskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.

19. oktobar 2023 Srbobran

Srbobrancima se obratio i Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, čestitajući im 19. oktobar, ujedno im se zahvalio što svojim prisustvom čine da obeležavanje praznika većim i svečaniji. “Srbobran se sa ponosom seća svih slavnih predaka koji su omogućili da se danas živi slobodno, u miru i napretku. Naši preci krvlju su branili ne samo pravo na život, već i pravo na dostojanstvo i prosperitet, pravo na slobodu, a sloboda je simbol koji nas okružuje, simbol koji je uvek sa nama, i ovaj trg nosi ime slobode. Ne smemo zaboraviti slavnu antifašističku borbu, to je najmanje što možemo da uradimo za naše slavne pretke, ne smemo dozvoliti da se prekraja istorija. Sa ovog mesta, danas i uvek, moramo ponavljati da novom obliku fašizma i nacizma, neofašizmu i neonacizmu, nema mesta u našem društvu.

Danas se ponosimo našim Srbobranom, našom Turijom i našim Nadaljom, ponosimo se ovim mestima zato što smo stvorili jednu lokalnu zajednicu koja živi u duhu tolerancije, koja je multikulturalna i u sebi neguje različite vere i jezike koji se čuju na našim ulicama. Upravo te različitosti čine našu opštinu jedinstvenom, naša je obaveza sve to čuvati i negovati, a najveća čuvati mir, mir koji je teško ostvariti, a lako izgubiti. Zbog toga je potrebno da negujemo kulturu sećanja, da se uvek sećamo svih podviga naših predaka, ne samo u Drugom svetskom ratu, već i u drugim istorijskim okolnostima i događajima.

Kultura sećanja je, takođe, tu i da nam pomogne sa sačuvamo i negujemo prave vrednosti, primeri iz prošlosti će nam ukazati kako da živimo danas i kako da radimo u budućnosti. Slava svim našim precima, na nama, njihovim potomcima, je da ih se sećamo, da uvek iskazujemo poštovanje i pijetet prema žrtvama koje su položene za naš Srbobran. Svima srećan Dan oslobođenja, sa željom da nastavimo da napredujemo, da nastavimo putem kojim smo krenuli, živeo Srbobran i živela Srbija”, sa Trga slobode je poručio Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Pred okupljene su stali i učenici srbobranskih osnovnih škola, govoreći stihove pesama, na srpskom i mađarskom jeziku. Prvo je Aljoša Kurjački, iz OŠ “Vuk Karadžić” recitovao pesmu Jovana Dučića “Ave Serbia”, a zatim je Žofija Blažanjik, učenica OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, recitovala pesmu “Moje selo” Ferenca Fehera. Svečanost je zatvorena horskim izvođenjem pesme “Tamo daleko”, pod dirigentskim vođstvom Aleksandre Šuntić, dok je korepetitor bila Kalina Kurjački.

Nakon ceremonije u centru, delegacije Opštine Srbobran i SUBNOR-a su položile vence na spomenik crvenoarmejcu Borisu Mihajloviču Korotkovu, na pravoslavnom groblju.

Obeležavanje Dana opštine Srbobran nastavljeno je Uličnim trkama, uz učešće učenika svih škola i razreda iz Nadalja, Turije i Srbobrana. Program se zatvara večernjom Svečanom akademijom, koja je zakazana za 19.00 časova u sali Malog pozorišta.

Facebook Komentari