DANI KULTURNE TRADICIJE otvoreni izložbom RUKE SPASA

28. oktobar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, udruženje

Dani kulturne tradicije otvoreni su večeras u Domu kulture opštine Srbobran izložbom koju je pripremilo Udruženje “Ruka spasa”. Ova manifestacija postoji gotovo dve decenije usled čega i zaslužuje da ima svoju stalnu publiku, samo je ovog puta ta publika morala doći “maskirana”.

Dobrodošlicu i prijatno veče na tradicionalnoj manifestaciji Doma kulture, posetiocima u galeriji ove ustanove poželela je direktorica Sonja Stojnović. Ona je predstavila izložbu kojom se po 19. put otvaraju “Dani kulturne tradicije”, a zatim je predstavila Udruženje “Ruka spasa” i eksponate koje su njegove članice izložile. Reč je o ručno izrađenim nošnjama, miljeima, peškirima i raznim ukrasnim platnima, kao i mnogim drugim predmetima koji su nekada davno krasili svako vojvođansko domaćinstvo. Ti predmeti su gotovo zaboravljeni, nema ih više u ovdašnjim domovima i stoga se smatraju obeležijima tradicije naroda sa ovih prostora.

“S ciljem da očuvamo tradiciju, običaje, kulturnu baštinu, materijalno i nematerijalno dobro srpskog naroda i ostalih narodnosti koje žive na ovim prostorima, u okviru manifestacije promovišemo stare zanate i jela starinske kuhinje. Večeras vam predstavljamo izložbu rukotvorina Udruženja ‘Ruka spasa’. Njihovi radovi se oslanjaju na tradicionalnu izradu predmeta sa teritorije Bačke, kao i tradicionalnih jela. Koliko su žene iz ovog udruženja vredne može se videti po eksponatima ručne izrade. Samo ova izložba svedoči da su ‘Dani kulturne tradicije’ interaktivna manifestacija, jer uključuje stanovništvo u realizaciju programa”, objasnila je u uvodu Sonja Stojnović.

Predsednica Uruženja  “Ruka spasa”, Savka Lazić, takođe se obratila posetiocima izložbe: “Našem udruženju je ovo druga izložba u okviru manifestacije ‘Dani kulturne tradicije’, iako nam to nije bila namera održava se tačno na godišnjicu prethodne. Kao što je već svima poznato ‘Ruka spasa’ je udruženje koje je neprofitabilno i bavi se humanitarnim radom, odnosno sve što napravimo mi i poklonimo. Ovog puta smo odlučili da svoje rukotvorine izložene u galeriji Doma kulture ostanu trajno ovde. Mislimo da je važno da ustanova koja čuva kulturni identitet Srbobrana treba u svojoj kolekciji da ima i tradicionalne predmete, kakvi su se nekada koristili. Imamo izuzetnu saradnju sa ovom ustanovom i na ovaj način smo želeli da se na neki način zahvalimo na svemu”, rekla je Savka Lazić.

Važno je naglasiti da je organizator izložbe, Dom kulture Srbobran, preduzeo sve potrebne mere za održavanje kulturnog dešavanja u vreme epidemije. Od dezo barijera na ulazu, preko obavezne dezinfekcije ruku i nošenja maski, do toga da je striktno vođeno računa o tome da se u galeriji u jednom trenutku ne nađe broj posetilaca veći od dozvoljenog. Oni koji su pogledali izložbu bili su zamoljeni da izađu u dvorišni deo gde je posluženo piće i specijaliteti vojvođanske kuhinje, takođe u režiji žena iz “Ruke spasa”, a zatim su novi posetioci ulazili u galeriju.

Facebook Komentari