Manifestacija "Lenkin prsten" može da počne

Manifestacija “Lenkin prsten” može da počne

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Pesnička nagrada koju dodeljuje Dom Kulture Srbobran, ne tako davno prerasla je prvobitne okvire i postala Manifestacija “Lenkin prsten”, a ove 2023. godine dočekuje i punoletstvo.

Zvaničan program koji donosi Manifestacija “Lenkin prsten” počinje u ponedeljak:

 • 13. novembra u 19.00 časova, otvaranjem izložbe slika sa likovne kolonije „U Lenkinom prstenu” u Galeriji Doma kulture Srbobran.
 • U četvrtak, 16. novembra 2023. od 19.00 časova, se nastavlja Muzičko-poetskom večeri „Obećao si mi” sa Mirjanom Bobić Mojsilović u sali Malog pozorišta.
 • Petak, 17. novembar u 19.00 časova, je rezervisan za „Lenkino sazvežđe”, okupljanje prethodnih dobitnika nagrade „Lenkin prsten” i predstavljaju svoju poeziju u sali Malog pozorišta.
 • Manifestacija “Lenkin prsten” doživljava vrhunac u subotu, 18. novembra takođe u 19.00 časova, kad će u sali Malog pozorišta biti upriličena Svečana dodela književne nagrade „Lenkin prsten” za najlepšu ljubavnu pesmu objavljenu u prethodnoj godini na srpskom jeziku.
 • Na samom kraju ovogodišnje manifestacije, u nedelju, 19. novembra 2023. godine, u sali Malog pozorišta, ponovo u 19.00 časova, mladi pesnički talenti predstaviće svoju ljubavnu poeziju i tom prilikom će biti dodeljena nagrada „Lenkino pero”, u dve kategorije: prvo za uzrast 7. i 8. razreda osnovne škole, a zatim i uzrast srednjih škola.

Žiri za dodelu nagrade “Lenkin prsten”, još nije objavio ime ovogodišnjeg laureata, ipak, na sednici održanoj u Novom Sadu, 9. novembra 2023. godine, izabrene su pesme koje ulaze u najuži izbor.

Žiri, u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov (članica) i Biljana Puškar (članica), prateći pesničku produkciju između dve dodele nagrade, u periodici i samostalnim zbirkama, zapazio je veći broj pesama savremenih srpskih autora na ljubavne teme. Izdvojio je u uži izbor sedam autora i naslova:

 1. Marija Radić, “Noć nad noćima”, u knjizi Nepristajanje, Arhipelag, Beograd 2023.
 2. Nebojša Lapčević, “Nokturno mekog tkiva”, u Letopisu Matice srpske, Novi Sad, septembra 2023.
 3. Nenad Šaponja, “Sigurnost je imati dušu negde van sebe”, u knjizi Psihologija gravitacije, Prometej, Novi Sad 2023.
 4. Milica Špadijer, “Ljubav”, u Letopisu Matice srpske, Novi Sad, oktobar 2023.
 5. Ana Ristović, “Pravi naslov”, u knjizi Tu, Arhipelag, Beograd 2023.
 6. Radinko Krulanović, “Ples koji ne mari za reči”, iz knjige Heroji bez adrese, Institut za srpsku kulturu, Nikšić; Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori; Sveviđe, Nikšić 2023.
 7. Sunčica Radulović Torbica “Fruškogorska pastorala”, u Letopisu Matice srpske, Novi Sad, jul-avgust 2023.

Manifestacija “Lenkin prsten” podržana je od strane Opštine Srbobran, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine i Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.

Facebook Komentari