likovna kolonija U Lenkinom prstenu Srbobran

Održana je 8. likovna kolonija posvećena Lenki

16. septembar 2023.

Kategorija: Kultura

Kulturna manifestacija koja veliča srpsku ljubavnu poeziju “Lenkin prsten” danas je najavljena u Domu kulture Srbobran, održavanjem 8. po redu likovne kolonije “U Lenkinom prstenu”. Umetnici čiji izražaj se ostvaruje na platnu okupirali su dvorište lokalne Ustanove kulture i stvarali inspirisani večnom ljubavlju Lenke Dunđerske i Laze Kostića.

Ova septembarska druženja (likovna kolonija) postala su tradicija kojoj se slikari raduju, zbog čega se u velikom broju i odazivaju pozivu organizatora. Pored stvaralaca iz opštine Srbobran, u većem broju učestvuju i njihove kolege iz Vrbasa, a većina je okupljena oko Udruženja likovnih amatera “Atelje 05”. Predsednik udruženja, Dragan Simić, takođe je danas slikao, a dao je i svoje karakteristično viđenje ove kolonije.

“Teško da se neka kolonija u Srbobranu može održati a da nema bar desetak Vrbašana, kao što često kažem, mi se ovde osećamo kao kod kuće. Ova likovna kolonija nam je jedna od dražih, odlično smo prihvaćeni i naši članovi ovde stvaraju kvalitetne slike, teško da se može reći ko je tu profesionalac, a ko slikar amater. Neki od članova baš puno slikaju, rade ozbiljno i dostigli su neke zaista visoke nivoe stvaralaštva. Ovakve kolonije su jako dobre, prvo jer teraju ljude da rade više i tako se usavršavaju, a drugi razlog je što slike uvek završe na dobrim mestima, idu u humane namene, ili budu izložene negde gde će ih veliki broj ljudi videti”, rekao je Simić ovom prilikom.

likovna kolonija Dom kulture Srbobran

Direktor Doma kulture u Srbobranu, Dejan Korceba, otkrio je malo više detalja o pripremi ovogodišnjeg izdanja manifestacije “Lenkin prsten”. “Likovna kolonija se po pravilu održava dosta pre same manifestacije, u septembru dok još ima lepih dana, a slike nastale danas biće izložene sredinom novembra, u okviru manifestacije ‘Lenkin prsten’. Ove godine ćemo još više raditi na promociji manifestacije i književne nagrade. Pripremamo se ozbiljno i imamo već dogovor da se sa promocijama počne u Opštini Gacko, mestu u Republici Srpskoj iz kog potiče porodica Dunđerski, a zatim ćemo nastaviti po drugim gradovima, ali ne bih za sad otkrivao kojim, dok ne postignemo precizne dogovore.

Nastavljamo blisku saradnju sa Maticom srpskom, i ove godine će biti održan naučni skup na kojem će biti predstavljeni novi radovi naših naučnika na temu istorije Srbobrana i porodice Dunđerski. Prošle godine smo izdali prvi, a ovih dana iz štampe izlazi drugi Zbornik radova, koji objedinjuje naučne radove predstavljene prošle godine, na drugom takvom skupu”, saznali smo od direktora Korcebe.

Prošle godine je tokom manifestacije otkriven i spomenik Lenki Dunđerskoj, što je bila velika vest koja je odjeknula u celoj državi.

Facebook Komentari