Predškolci učili o Prvoj pomoći

Predškolci učili o Prvoj pomoći

17. oktobar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Društvo

Kako bi predškolci nadvladali moguće strahove i kako bi se u što ranijem periodu uveli u temu, Crveni krst Srbobran je održao mini seriju časova Prve pomoći. Bili su prilagođeni deci uzrasta do 6 godina, i održani u tri vrtića PU “Radost“.

Akcija je organizovana u dogovoru sa direktoricom ove ustanove, Biljanom Bajić, za početak u objektima “Crvenkapa”, “Bambi” i “Palčić”. Predškolci su odlično reagovali. Sekretar Crvenog krsta Srbobran, Goran Radovanović, je držao časove mališanima, uz asistenciju dve volonterke, koje su se potrudile da deci ova tema bude što zanimljivija.

Predškolci učili o Prvoj pomoći

“Predškolci su pokazali visok stepen saradnje, bilo im je zanimljivo sve što sam im govorio i što smo im pokazali. Zaista nam je bilo zadovoljstvo raditi sa decom, ulepšali su nam dan, verujem da smo i mi njima. Zahvalan sam vaspitačicama, mnogo su nam pomogle da časovi Prve pomoći proteknu na najbolji način. Takođe se zahvaljujem i direktorici Bajić na pozivu. Nadam se da ćemo akciju proširiti kako bi sva deca došla u kontakt sa ovom temom”, rekao je danas Radovanović.

Prvu pomoć treba da savladaju svi, na samo predškolci

Čas je uključivao teorijski i praktični deo, u prvom se govorilo o organizaciji Crveni krst i važnosti Prve pomoći. Pričalo se o tome kako se treba ponašati u vrtiću da bi igra bila bezbedna i radosna za sve. Praktični deo časa je bio posvećen sanaciji povreda zglobova, poput lakta, koji se uz koleno najčešće povređuje prilikom padova. Mališani su mogli videti kako se pravilno postupa sa posekotinama. Takođe, kako se previjaju rane i kako se podvezuje ruka u slučaju povrede podlaktice.

Nakon prve pokazne vežbe, prilikom koje je zavijena ruka volonterke, u nastavku su i deca aktivno učestvovala. Volonterke su im pričale zašto su počele da se bave humanitarnim radom, zašto misle da mladi treba to da čine. Naučile su decu kako se zaustavlja krvarenje nosa, i podelile sa mališanima još puno korisnih saveta koji će im tokom odrastanja sigurno koristiti.

Ono što nam je sekretar Radovanović najavio je da će u ponedeljak sa radom početi Narodna kuhinja. Kao i prethodne godine u zgradi Mesne zajednice Srbobran (bivša zgrada Suda), a obroci će se deliti od 10.00 časova.

Facebook Komentari