Skupština usvojila predloge za godišnja priznanja

16. oktobar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Skupština opštine Srbobran donela je na današnjem zasedanju odluku o ovogodišnjim dobitnicima najvažnijih društvenih priznanja, koja će biti uručena povodom obeležavanja 19. oktobra – Dana opštine Srbobran. Zvanje “Počasni građanin” opštine Srbobran, koje predstavlja najvišu ličnu čast i znak posebnog poštovanja, biće dodeljeno Zoltanu Davidu, dugogodišnjem gradonačelniku Orošhaze, bratskog grada Srbobrana.

Pored ove nagrade, biće dodeljene i zahvalnice, koje predstavljaju priznanje za postignute uspehe u radu, humana dela, kao i za hrabrost i požrtvovanost u spasavanju života i materijalnih dobara. Skupština je usvojila predloge, tako da će iste biti dodeljene sledećim zaslužnim pojedincima i organizacijama:

  • LAZARU ANTIĆU, za postignute primerene rezultate i uspehe u radu
  • EKOLOŠKOM UDRUŽENJU „ŠLAJZ”, za učinjene podvige
  • ORGANIZACIJI CRVENOG KRSTA SRBOBRAN, za humana dela
  • OSNOVNOJ ŠKOLI „MOMČILO TAPAVICA” Nadalj, za postignute primerene rezultate i uspehe u radu
  • DR RADOSLAVU MIJATOVU, za postignute primerene rezultate i uspehe u radu
  • SAŠI MIKOVIĆU, za učinjena humana dela
  • ZORANU LAZIĆU, za učinjena humana dela.

Ove predloge odbornicima je obrazložio Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Zvanje počasnog građanina dodeljuje se Zoltanu Davidu iz Orošhaze, Republika Mađarska, iz sledećih razloga: Pobratimska saradnja između Opštine Srbobran i grada Orošhaza postoji od 2009. godine, ali su se rukovodioci gradova i ranije posećivali. Odnos je izgrađen na čvrstim osnovama, saradnja i razmena iskustava je redovna u oblastima kulture, obrazovanja i sporta, što je veoma dragoceno za oba grada. Deo saradnje je i program razmene učenika čija je suština da đaci iz Orošhaze letuju u Crnoj Gori, a odlični đaci iz Srbobrana u Orošhazi. Sve to daje poseban kvalitet odnosima dva pobratimljena grada, u kojima je Zoltan David odigrao značajnu ulogu. Verujemo da postojeći dobri odnosi Orošhaze i Srbobrana mogu dodatno ojačati, jer funkcionišu u svetlu istinskih prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske, koje uspešno grade Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, i Viktor Orban, premijer Mađarske.

Zahvalnica se dodeljuje Lazaru Antiću iz Srbobrana za postignute primerene rezultate i uspehe u radu, iz sledećik razloga: Lazar Antić je učesnik svake Srbobranske brazde koja se uspešno organizuje već 25 godina. Najstariji je orač koji učestvuje u ovoj manifestaciji i uvek je na čelu kolone traktora koji defiluju našim mestom. Svojim primerom u velikoj meri čuva prave paorske osobine i vrednosti koje su uvek krasile ovo područje, a to je, pre svega, velika ljubav prema našoj plodnoj ravnici i vojvođanskom načinu života.

Zahvalnica se dodeljuje Ekološkom udruženju „Šlajz” iz Srbobrana za učinjene podvige, iz sledećih razloga: Svojim odnosom prema prirodi, različitim aktivnostima koje spovode na uređenju pre svega dela naselja Vašarište u Srbobranu, članovi ovog udruženja pokazali su na koji način se građanski aktivizam može u punoj meri iskoristiti za dobrobit zajednice. Borbom za zaštitu prirode, jačaju svest i kod ostalih sugrađana o značaju zaštite životne sredine, što je izuzetno važno za celokupno društvo u celini.

Zahvalnica se dodeljuje Organizaciji Crvenog Krsta iz Srbobrana za humana dela, iz sledećih razloga: Aktivnostima i zalaganjem, Crveni krst Srbobran pomaže najugroženijim i najranjivijim kategorijama društva. To se pre svega odnosi na rad Narodne kuhinje, humanitarne akcije koje rezultiraju podelom dodatnih obroka, sredstava za ličnu higijenu i kućne hemije, i slično. Posebno je važna uloga Crvenog krsta u organizaciji akcija za dobrovoljno davanje krvi, ali i za obuke prve pomoći. U poslednjih nekoliko godina raduje sve veći broj volontera koji čine neizostavi deo ove organizacije.

Zahvalnica se dodeljuje Osnovnoj školi „Momčilo Tapavica” iz Nadalja za postignute primerene rezultate i uspehe u radu, iz sledećih razloga: Imajući u vidu agilnost i angažovanost koju godinama u nazad pokazuje Branislava Stanaćev kao direktorka škole, a koji se najpre vide u angažovanju prilikom učešća na konkursima za dodelu sredstava, a zatim i ostvarivanja prava na ista, i ulaganja u obnovu škole, učionica, sportskoh terena i ostalih sadržaja, koji u velikoj meri doprinose poboljšanju uslova za boravak i rad učenika i zaposlenih u ustanovi. Takođe, zbog dugogodišnje inicijative za promenu naziva škole iz ondašnjeg „Žarko Zrenjanin-Uča” u sadašnje „Momčilo Tapavica” smatramo da je ovakav uspeh doprineo očuvanju lika i dela prvog srpskog olimpijca koji je poreklom iz Nadalja, kao i očuvanju celokupnog kulturnog nasleđa naše opštine.

Zahvalnica se dodeljuje dr Radoslavu Mijatovu iz Turije za postignute primerene rezultate i uspehe u radu, iz sledećih razloga: Dr Radoslav Mijatov je zaposlen u Domu zdravlja „Dr Đorđe Bastić” od 2009. godine, a ordinira u ambulanti u Turiji. Dr Mijatov je od samog početka rada u našoj sredini iskazao veliku posvećenost i predanost humanom pozivu kojim je odabrao da se bavi. Takođe je pokazao i veliku spremnost da u svakom trenutku pomogne svakom građaninu naše opštine koji je zatražio pomoć. Radno vreme za njega nije ograničavajući faktor, te sa jednakom energijom pristupa rešavanju svakog zdravstvenog problema. Kako znamo da su deca najbolji kritičari, ti mali kritičari sa oduševljenjem prihvataju da ih dr Raša, kako ga oni nazivaju, pregleda. Dr Radoslav Mijatov je omiljen i cenjen i kod starijih pacijenata. Uvek je raspoložen da da svoj doprinos i podršku za uspešnu realizaciju raznih sportskih i kulturnih manifestacija. Svojim ponašanjem daje pozitivan primer svim kolegama i ostalim građanima koji za njega imaju samo reči hvale.

Zahvalnica se dodeljuje Saši Mikoviću iz Srbobrana i Zoranu Laziću iz Nadalja za učinjena humana dela, iz sledećih razloga: Saša Miković i Zoran Lazić su svojim humanitarnim delom, dobrovoljnim davanjem krvi 100 puta do sada, pomogli mnoge živote i svojim nesebičnim zalaganjem pomogli u unapređenju humanitarnog rada kroz human i pozitivan primer davanja krvi u tolikom broju puta.

Na današnjem četvrtom zasedanju lokalnog parlamenta došlo je do promena u sastavu odbornika. Zbog ostavke Livije Paracki, koja je bila na listi Saveza vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor, njen mandat je prestao, a odbornički mandat je potvrđen Milani Gajinov sa liste “Oslobodimo Srbobran”. Takođe, doneto je rešenje o imenovanju direktora Centra za fizičku kulturu, rekreaciju i turizam Srbobran, gde će dosadašnji direktor Slobodan Subić nastaviti da obavlja ovu funkciju. Lokalni parlament je takođe usvojio Program poslovanja JKP “Regionalni centar za upravljanje otpadom” Novi Sad za 2024. godinu. Sednica je završena sa odborničkim pitanjima.

Facebook Komentari