Škola MOMČILO TAPAVICA proslavila svoj DAN

15. oktobar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Osnovna škola u Nadalju danas je proslavila Dan ustanove priredbom u fiskulturnoj sali, svečanost kojom je obeleženo 222 godine postojanja škole u ovom mestu, a tek prva proslava pod novim imenom – OŠ “Momčilo Tapavica”.

Među brojnim zvanicama bili su najviši predstavnici Opštine Srbobran, direktori svih obrazovnih ustanova, kulturnih, zdravstvenih i drugih važnih instiitucija i organizacija na lokalu, a poseban gost je bio Vasa Mijić – nekadašnji državni reprezentativac u odbojci i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Direktorica škole u Nadalju, Branislava Stanaćev je pozdravila brojne uvažene goste i svim okupljenima u sali poželela dobrodošlicu na svečanost. “Svim našim učenicima i radnicima čestitam Dan škole, prvi put pod novim imenom ‘Momčilo Tapavica’. Za nas je ova promena jako važna, kako u Nadalju postoji samo jedna škola ona je mnogo više od obrazovne institucije, ona je mesto okupljanja zajednice i jedan od simbola sela. Zato je važno da škola nosi ime istaknutog čoveka koji je rođen u Nadalju, uz brojne druge razloge koje želimo da predstavimo, kao i sa namerom da ispričamo priču o Momčilu Tapavici, današnju priredbu smo posvetili upravo njemu, i zato vas molim da je sa pažnjom odgledate”, saopštila je Branislava Stanaćev, direktorica OŠ “Momčilo Tapavica”.

Reč je zatim ustupila Radivoju Debeljačkom, predsedniku Opštine Srbobran, koji je i lično želeo da uputi čestitke. “Meni je veliko zadovoljstvo što sam danas ovde, na proslavi Dana škole prvi put pod novim imenom, onim koje je nosio naš poznati sugrađanin Momčilo Tapavica. Zato vam draga deco, učitelji i nastavnici, i svi Nadaljčani, čestitam Dan škole. Posebno bih istakao veličinu koje nosi ime Momčilo Tapavica, ne samo u sportu gde je bio dominantan, već i u drugim oblastima. Bio je vešt, sposoban, poštovan kao arhitekta, čemu svedoči i prelepo zdanje Matice srpske u Novom Sadu, koje je on osmislio i na njemu radio potpuno besplatno. Mnogo je oblasti života u kojima bi mogli da spomenemo Tapavicu, bio je zanimljiva i svestrana ličnost, i kao takav mislim da je dobar primer mladima danas. Zato treba da nam je svima na ponos i čast što škola u njegovom rodnom mestu nosi njegovo ime”, u svom obraćanju rekao je Radivoj Debeljački.

Predsednik Opštine Srbobran nije propustio da još jednom pohvali Nadaljčane, pošto je njihovo mesto jedno od retkih koje ima pozitivan prirodni priraštaj, ističući kako je to u stvari najvažnija stvar, da se rađa što više dece, da se ulaže u njihov odgoj, obrazovanje i sve ono što je potrebno da bi imali srećno detinjstvo i perspektivu u daljem životu. Debeljački je kazao da je to nešto što je već duže u fokusu lokalne samouprave i da se sa tim neće stati ni u budućnosti.

Školski hor je priredbu otvorio pevanjem himne “Bože pravde”, a zatim su učenici nadaljske škole upoznali brojnu publiku sa svim dostignućima koja je tokom života dosegao Momčilo Tapavica. Prisutni su pogledali dokumentarni film posvećen njegovom delu, devojčice nagrađene na literarnom kokursu su pročitale svoje radove, predstavljena su i likovni dosezi školaraca, sve inspirisano Tapavicom, sportom i naravno Nadaljom.

Facebook Komentari